Търсене на
контакти на фирми
 

Лятно училище за НПО – участвай в десетото юбилейно издание

Лятно училище за НПО – участвай в десетото юбилейно издание
Лятното училище за НПО става на 10!

Освен повод за страхотна гордост, 10-ата годишнина на любимото ни Лятно училище за НПО за нас означава и голяма отговорност. Продължаваме със същия устрем и дух да градим знания и умения в новото поколение лидери на гражданското общество, за да бъдат по-знаещи, подготвени и успешни в работата за каузите на своите организации.

Нека заедно да отбележим юбилейното издание на Лятното училище за НПО, както традицията повелява – с интензивна 6-дневна обучителна програма в курортно селище край морето от 5 до 10 юни 2022 г.

>> Формуляр за кандидатстване в Лятно училище за НПО 2022 <<

 

>> Краен срок: до 10 май 2022, включително

Виж условията за кандидатстване по-долу.

Защо има смисъл да участвате в Лятното училище за НПО 2022?

Заради всичко това, което ще получите като:

>> ЗНАНИЯ - актуални, полезни и важни за всеки, който работи в гражданска организация,
>>  ЗАДРУГА с познати и непознати, които се вълнуват от същите теми като вас,

и, разбира се,

>> ЗАБАВЛЕНИЕ и учене чрез положителни емоции и лидерство, които ще променят представите ви за учебния процес.

„Програмата и структурата на сесиите са от изключително високо ниво, много здрава организационна рамка. Едно от най-ценните неща, наред с лични консултации за възможности за комуникация и набиране на финансови средства, е възможността да усетим от истинската подкрепа от менторите. Организаторите и отделните лектори ни дадоха да усетим личната им заинтересованост към това нашите НПО да се развиват и израстат“впечатления на участник от Лятно училище за НПО 2021

Кои са темите в обучителната програма през 2022?

ПРАВНИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ НПО

Какво трябва да знаем и да правим, за да спазваме всички законови изисквания и да управляваме организациите си по прозрачен и отчетен начин?

„Искаме да сме прилежни и изрядни“ може да звучи сухо и скучно, но е изключително ценно за живота на всяка организация. Затова, за участниците в Лятното училище сме подготвили специални тематични сесии. В тях ще чуете най-важните неща, които трябва да знаете и помните, за да сте прилежни и изрядни при спазването на закона и управлението на организацията си по прозрачен и отчетен начин.

Ще ви обучим на основните правила по Закона за юридическите лица с нестопанска цел (ЗЮЛНЦ) и изискванията на Агенция по вписванията към НПО. Ще разберете как нестопанските организации могат да извършват стопанска дейност и защо това не е забранено от закона, когато спазвате определени условия. Ще научите още и за данъчното облагане на НПО, принципите за добро управление, спецификите при защитата на личните данни и мерките срещу изпирането на пари.

ФИНАНСОВА УСТОЙЧИВОСТ И НАБИРАНЕ НА СРЕДСТВА

Какви са източниците за финансиране на НПО?
Кои са принципите за добро финансово управление?
Как да набираме средства от дарители?

„Прекрасни сте! Радвам се, че мога да се уча от вас. Създадох прекрасни контакти, което за мен беше най-важното нещо“, впечатления на участник от Лятно училище за НПО 2021

В тези сесии ще си говорим за източниците за набиране на средства от граждански организации и за принципите за доброто планиране и финансово управление. Специален акцент в програмата ще бъде набирането на средства от индивидуални дарители. Разбира се, ще ви споделим и за едни от най-добрите примери и практики за фъндрейзинг кампании на български и международни организации.
ГРАЖДАНСКИ ОРГАНИЗАЦИИ - ЗАСТЪПНИЦИ НА КАУЗИ

Знаем ли всичко или поне най-необходимото, за да постигнем промяна?
Какво е застъпнически процес и как, кога и с когото се включваме него?
Кои са инструментите на гражданското участие и с какво трябва да се съобразим?

Кога и с кого се включваме?

За да постигаме промяната, която желаем, трябва да знаем и как да се застъпваме за нея. А това означава добре да познаваме елементите на застъпническия процес. В тези сесии ще научите точно това – как да се борите за своите каузи и да постигате мисиите си. Ще си говорим за инструментите на гражданското участие – кога, къде, какво, с кого – включително, ще разберем как се организира протест у нас.

Специален фокус ще поставим върху съвременните негативни тенденции, които пречат на гражданските организации да се застъпват успешно и с какво можем да ги преодолеем. Ще ви споделим и от нашия богат 20-годишен опит как планираме и организираме застъпнически кампании.


ОБЩЕСТВЕН ИМИДЖ НА ГРАЖДАНСКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ

Можем ли да разказваме за себе си?
Кое и как можем да изразим по-добре?
Как ни отразяват медиите и защо е важно да създаваме комуникационни планове?
Колко е важно да сме актуални и активни в социалните мрежи?

Ще ви провокираме с въпроса: „Какво казваме за себе си, когато разказваме за себе си?“. И разбира се - ще ви помогнем да откриете правилния отговор. Специално внимание ще обърнем върху „НПО говоренето“, изграждането и поддържането на добрия обществен имидж, онлайн и „офлайн“.

Ще научите как да привличате и задържате медийното внимание към себе си, кои са съвременните тенденции и коя е формулата за вписване в пулса на обществения живот.

ТРЕНИРАНЕ И МЕНТОРСТВО

Нашето Лятно училище е истинска школа! Всичко, което ще чуете, ще имате шанса да го упражните в реални условия. А ние ще ви помагаме в тренировъчния процес.

През цялата програма на Лятното училище за НПО ще имате специална мисия – разделени в малки групи заедно с други участници, ще трябва да измислите общи стратегии и проекти за решаване на предварително поставени задачи. Отборите ще бъдат подкрепяни с насоки и съвети от най-добрите ментори от БЦНП и НПО Портала.

И ние не забравяме най-важното…

Като всяка приятелска общност с общи идеи, не забравяме и не пропускаме да се забавляваме и да мечтаем заедно. Пригответе се за истинско умствено и физическо раздвижване!

„За лекторите и гост-лекторите - не само едни от най-добрите професионалисти, а и изключително добре поднасящи информацията, едновременно на достъпен език, а също и жива и образна. Личната мотивация на всички лектори си проличава“,
обратна връзка на участник от Лятно училище за НПО 2021

УСЛОВИЯ ЗА КАНДИДАТСТВАНЕ:

За да кандидатствате в Лятното училище за НПО, трябва да отговаряте едновременно на следните 3 критерия:

1. Към момента да работите в сдружение или фондация по конкретни програми или инициативи (т.е. да не изпълнявате само административни или технически функции),
2. Да имате не повече от 5 години опит в гражданския сектор, и
3. Да имате възможност да присъствате по време на целия курс на обучение.

Кандидатурата ви ще бъде допусната за разглеждане, ако:
  • Официалният представител на организацията, която ви номинира, е попълнил и изпратил формуляр за кандидатстване в срок до 10 май 2022 г., включително.
Важно е да знаете, че:
  • За участие в Лятното училище за НПО 2022 се заплаща такса* участие в размер на 150 лева.
  • Транспортните разходи са за сметка на участника
  • Местата са ограничени до 16 участници
  • Кандидатстването става с онлайн формуляр
  • Краен срок за кандидатстване: 10 май 2022, включително

*Таксата участие се равнява на 15% от стойността на обучението за един човек. Останалата част, която покрива разходите за настаняване, изхранване и лектора, е осигурена по проект на БЦНП, подкрепен от Фондация Америка за България.

**Настаняване в единична стая: При изрично заявено желание на участник за настаняване в единична стая и при наличие на такава възможност, участникът ще бъде настанен при заплащане на допълнителна такса на място. Останалите разходи по престоя (нощувки, храноден, кафе паузи) се покриват от организатора.

За контакти

Ако имате въпроси, свържете се с нас на имейл: aylin@bcnl.org или по тел.: (+359) 88 851 99 91, лице за контакт: Айлин Юмерова, БЦНП.

„Цялото обучение беше важно за мен. От всяка сесия научих по нещо ново за работата на НПО. Благодаря ви!“,
обратна връзка на участник от Лятно училище за НПО 2021./ngobg.info

 

 

 

 

 

 

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави