Търсене на
контакти на фирми
 

АИКБ: АЕЦ "Белене" може да натовари тежко българските фирми и домакинства

АИКБ: АЕЦ

Потенциалните инвеститори в проекта АЕЦ "Белене" без съмнение се стремят в договора им да влезе т.нар "доплащане на разлики", което ще натовари изключително тежко българските фирми и домакинства – въпреки афишираната от правителството независимост на новата централа от държавни гаранции и договори за дългосрочно изкупуване на електрическата енергия. Това се посочва в позиция на Асоциацията на индустриалния капитал в България по повод информацията за потвърден пред правителството инвестиционен интерес към проекта "Белене". 

Изграждането на АЕЦ "Белене", както и на VІІ-ми блок на АЕЦ "Козлодуй", не е достатъчно да бъде без държавни гаранции и без дългосрочни договори за изкупуване на произведената електрическа енергия от държавната НЕК, посочва работодателската организация.

АИКБ апелира изпълнителната и законодателната власт в никакъв случай да не допускат инвеститорът, който и да е той, да получи правото на т. нар. "доплащане на разлики". Това би му дало възможност да продава на борсата цялото си количество произведена електроенергия, а чрез "задължения към обществото" целокупната българска индустрия и домакинствата ще доплащат разликата от борсовата цена", казва АИКБ.

"Ние вече преживяхме един път примера със "задължението към обществото", генерирано от непазарната и недообмислена политика по отношение на производителите на електроенергия от възобновяеми енергийни източници и на т. нар."американски централи" и от породилия се на основата на тази политика узаконен грабеж. Повтарянето на тази грешка този път в "ядрена форма" би се превърнало в бедствие с много тежки икономически последици", се казва в позицията на АИКБ.

Асоциацията настоява преди всичко да се актуализира енергийната стратегия на страната, за да е ясно кога и дали изобщо се нуждаем от такива мощности, преди да се слагат нови "заробващи подписи“: "Защото, ако до тук сме изгубили 2 милиарда, то с един такъв проект може да изгубим още 20 милиарда, доплащайки за разлики по милиард годишно през следващите 20 години. Не е ли по-добре да спрем дотук със загубите?”/Mediapool

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави