Търсене на
контакти на фирми
 

Фондът за гарантиране на влоговете предплати по-голямата част от заема за КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете предплати по-голямата част от заема за КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) ще предплати през декември по-голямата част от заема си от държавата за покриване на депозитите в КТБ, стана ясно от съобщение на Министерството на финансите (МФ).

Предсрочно ще бъдат погасени 1.145 млрд. лв. по заема, отпуснат от фиска по договор от 3 декември 2014 г.

Плащането ще стане, след като фондът усвои отпуснатите му тази година два държавногарантирани заема – за 298.5 млн. евро от Европейската банка за възстановяване и развитие и за 250 млн. евро от Световната банка. Ще бъдат ползвани и собствени средства на фонда в размер на 72 млн. лв.

Целта е да се намалят разходите за лихви и да се удължи срокът до падежа на заемите, посочват от МФ. Погасените 1.1 млрд. лв. ще останат във фискалния резерв.

Преди две години ФГВБ сключи договор с държавата за заем до 2 млрд. лв., от които реално усвои 1.675 млрд. лв. Лихвата е фиксирана в размер на 2.95%. Заемът трябваше да се погаси еднократно на 15 април 2020 г., но новите планове на фонда са да погаси и оставащата главница от 530 млн. лв. предсрочно.

Платените лихви от фонда на държавата по заема за 2015 г. и 2016 г. са значителни и възлизат на близо 66 млн. лв., става ясно от съобщението на МФ./Mediapool

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави