Предприятие за преработка на риба и рибни продукти ще бъде отворено от българо-шведска фирма в Айтос. Първата копка бе направена днес, като по план то трябва да бъде изградено до юни. Тогава трябва да бъдат наети на работа и първите служители в новия цех.
Първоначално работниците ще са около 200 души, като до края на годината броят им ще се увеличи на 250, информира БТА. Продукцията от цеха е насочена изцяло за износ за страни от ЕС. Суровината ще пристига от Северно море. Тук ще идва замразена и ще се маринова.
Инвеститорите са избрали страната ни заради технологията за мариноване и предназначението на продукцията за бърза консумация, обясняват от компанията. Страната ни била предпочетена и заради възможността стоката да се транспортира бързо до държави от общността.
Стойността на инвестицията е около 1,5 млн. евро изцяло частен капитал. Средствата са осигурени от българо-шведската фирма.
Цехът ще е разположен на 5 декара. Половината от тях са застроената площ.