Търсене на
контакти на фирми
 

Задава се първата голяма банкова сделка у нас от години

Задава се първата голяма банкова сделка у нас от години

Задава се първата за последните години голяма сделка по окрупняване на банковата собственост у нас.

Че предстои процес на концентрация на собствеността преди няколко месеца заговори и управителят на БНБ Димитър Радев. В края на септември той предупреди, че в следващите месеци могат да се очакват новини по тази тема.

Става дума за продажбата на четвъртата по големина банка у нас - ОББ, за която вече са подадени две оферти, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на свои източници от банковия бранш.

Предложенията за покупка са от страна на белгийската "Кей Би Си Груп" – собственик на "СИБанк", и унгарската "О Те Пе Груп" – собственик на "Банка ДСК".

Според източниците на агенцията сделката трябва да стане до края на годината. Собственикът на ОББ – "Националната банка на Гърция", смята да продаде дъщерния си трезор в България като част от плана си за преструктуриране, договорен с гръцките регулаторни власти.

Активите на ОББ са в размер на 7.1 млрд. лв. към края на септември, а счетоводната й стойност – 1.32 млрд. лв.

Преди дни извънредно общо събрание на банката гласува за разпределението на дивидент в размер на 260 млн. лв., натрупан от печалбата на банката през последните години. Според експерти от банковите среди целта на този ход е дивидентът да бъде разпределен преди продажбата, като най-вероятно той ще бъде изваден от цената на сделката.

След разпределението на средствата капиталовата адекватност на трезора остава висока – 20%, обявиха от ОББ./Mediapool

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави