Търсене на
контакти на фирми
 

Всички сгради над 250 кв. м трябва да имат енергиен сертификат

Всички сгради над 250 кв. м трябва да имат енергиен сертификат

Всички сгради с площ над 250 кв. м ще подлежат на задължително обследване и сертифициране по Закона за енергийната ефективност. Това предвиждат промени в Закона за енергийната ефективност, които бяха приети на първо четене от депутатите от парламентарната комисия по енергетика.

Промените се правят, за да се хармонизира българското законодателство с европейското. Европейската комисия (ЕК) започна наказателна процедура срещу страната ни заради неизпълнение на директивата. Процедурата е на фаза мотивирано становище.

Европейското законодателство предвижда задължителното обследване и издаването на сертификати за жилищните сгради, но не и задължение за прилагане на мерките за подобряване на енергийната ефективност, предписани при обследването, обясни зам.-министърът по енергетиката Николай Николов пред депутатите.

По думите му в европейското законодателство не е предвиден и срок за извършване на обследването на сградата и не се предвиждат санкции, ако собствениците не изпълнят предвидените мерки за подобряване на енергийната ефективност на сградата.

Така Николов разсея опасенията на депутатите, че въвеждането на това изискване ще натовари домакинствата с големи разходи и те гласуваха промените.

Депутатите разгледаха и предложение за промяна в Закона за запасите от нефт и нефтопродукти. В тази област България също не изпълнява европейските изисквания. От 2013 г. страната ни е единственият член в ЕС, който не се съобразява с директивите, макар и Брюксел още да не е започнал процедура заради нарушенията.

В момента България съхранява два пъти по-малко горива, отколкото е предписано в европейските правила, казаха от Агенцията за държавен резерв и военновременни запаси.

След като няма наказателна процедура срещу страната ни в тази област промените не са спешни и може да изчакат, каза председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ.

Социалистът Таско Ерменков припомни, че страната ни е зависима от внос на енергийни суровини и липсата на достатъчни запаси може да доведе до колапс на икономиката. Той визира вероятността от спиране на газовите доставки, както се случи в началото на 2009 г. заради ценови спор между Русия и Украйна.

Законопроектът не визира запасите от природен газ, но при газова криза икономиката преминава на петрол, посочи Ерменков. В крайна сметка депутатите приеха текстовете на първо четене./Mediapool

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави