Търсене на
контакти на фирми
 

Изключително важна новина за всички! Ето как да предпазим картите си от източване

Изключително важна новина за всички! Ето как да предпазим картите си от източване
В разгара на пазаруването преди Коледа е важно и как да се предпазим от опасността да бъдат източени дебитните и кредитните ни карти - крие ли опасност плащането през ПОС терминал, лесно ли е да източат парите ни от безконтактна карта и какви са капаните, които залага онлайн пазаруването,обясняват от bTV.

По данни на БНБ в България в момента има около 7 млн. дебитни карти за разплащане и 800 хил. кредитни. Между 3 и 5 млн. лв. на година се източват от престъпници.

Сред съветите на експертите за безопасно използване на дебитните и кредитните карти е да не позволяваме картата ни да попадне в чужди ръце, да пазим CCV кода, да се огледаме за камери.

Трите цифри на CCV кода всъщност са ПИН код. Ясен Танев, експерт по фискална и дигитална сигурност, съветва да запомним този код и да го оцветим в черен маркер, за да не е достъпен за търговците при пазаруване с картата.

Истински хит напоследък са безконтактните карти - удобни, практични, не се губи време да въвеждаме ПИН код при малки суми. Достатъчно защитени ли са обаче тези карти?

При безконтактните карти също е важно да не обръщаме и да не показваме кода на гърба на картата. Според Танев е мит, че в градския транспорт могат лесно да ни източат безконтактните карти чрез специални терминали.

Освен това в България безконтактно може да се разплащат суми до 25 лв. - след три плащания по 25 лв. в кратко време, картата работи вече само с ПИН.

6000 хил. онлайн магазина са заразени с вирус. От тях 10 са в България, обяви още Ясен Танев. По думите му търговците, които са предупредени, не се интересуват и твърдят, че това не е техен проблем.

Според Явор Колев от ГДБОП заразените с вирус онлайн магазини са много повече, а в рамките на България сайтовете за електронна търговия "никнат като гъби". Освен че продават пиратски стоки, не е ясно кой стои зад тези сайтове.
Комисията за защита на потребителите (КЗП) се обръщала често към ГДБОП при жалби от засегнати потребители с молба да се установи кой стои зад даден сайт. Много е трудно да се установи, уточни Колев.

Той съветва хората да пазаруват от сайтовете с неясен собственик само с наложен платеж.

Дали е сигурен сайта можем да разберем чрез елементарна проверка на домейна, от който става ясно къде е регистриран сайта и фирмата, която го е регистрирала, уточни експертът от ГДБОП.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави