Търсене на
контакти на фирми
 

"Виваком" намали печалбата си въпреки добрите резултати на НУРТС

Намаление на печалбата със 7 процента за деветмесечието на 2016 г., отчете "Виваком" въпреки ръста на приходите си от услуги и добрите финансови резултати на предприятието й за радиотелевизионно разпръскване НУРТС.

Така телекомът, собственост на бизнесмена Спас Русев и руската ВТБ, приключва периода с печалба преди облагане от 240.358 млн. лв. срещу 258.145 млн. лв. за същия период на миналата година. Спадът се дължи основно на понижената печалба на мобилния оператор "Виваком" и елиминации като почти десетократното увеличение на печалбата на НУРТС не успява да компенсира намалението.

Иначе "Виваком" отчита нарастване на приходите си с 4 на сто до 650.427 млн. лв., за което отново същественият принос е на НУРТС, но има увеличение и на постъпленията от мобилни услуги, докато тези от фиксирани продължават да намаляват.

Към края на септември 2016 г. компанията отчита 3.139 млн. клиенти на мобилни услуги, което е с 4 на сто повече спрямо година по-рано. От тези потребители 85% са със срочен абонаментен план. В отчетния период са нараснали с 12 процента до 422 хиляди абонатите с фиксиран интернет. Близо половината от всички потребители (49%) използват оптичната мрежа на компанията. Това представлява ръст от 7 процентни пункта спрямо същия период на 2015 г.

Дружеството отчита, че 41 на сто от всички 404 хиляди нейни абонати на платена телевизия гледат интерактивна телевизия (IPTV). Това е с 5 насто повече спрямо година по-рано.

От "Виваком" отчитат ръст от 21 на сто на реализираните инвестиции, които за деветмесечието са били 151 млн. лв. в сравнение със 104 млн. лв. за същия период на 2015 г.

Съгласно дългосрочната инвестиционна политика на дружеството в последните пет години то е вложило над 850 млн. лв. в развитието на мрежата и услугите си./Mediapool

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави