Търсене на
контакти на фирми
 

Арбитражното решение за корекцията на лихвата за "Белене" ясно до десетина дни

Арбитражното решение за корекцията на лихвата за

До седмица, най-много 10 дни се очаква арбитражният съд в Женева да се произнесе по претенцията на "Националната електрическа компания" (НЕК) за корекция на определената й сложна ежедневна лихва за забава на дължимото плащане към руската "Атомстройекспорт" (АСЕ) от над 620 млн. евро за произведеното оборудване за спрения строеж на АЕЦ "Белене". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти в парламента в петък, след като се върна от среща в Москва, на която е било договорено изработването на пътна карта за графика за погасяване на борча.

Според НЕК съдът е начислил 10-процентна лихва за просрочие върху друга лихва, което е недопустимо по българското законодателство и иска размерът й да бъде намален. От арбитражния съд се чака също са определи реда за извършване на плащането и огледа на изработеното от АСЕ оборудване.

"Преговорите продължават, това е един процес, който няма как да приключи в рамките на няколко часа. Уточняваме конкретни неща с колегите от "Атомстройекспорт“ и от "Росатом“се надяваме до края на октомври да имаме яснота“, каза Петкова.

Тя посочи, че от руска страна е било обещано да предостави сертификатите за изработените реактори. След като българските експерти се запознаят с тях, ще се направи проверка на оборудването на място, заяви Петкова.

"Искаме плащането да се случи до края на тази година, никой няма интерес тези лихви, които плащаме към настоящия момент и се трупат на сметката на НЕК, да продължават да се трупат за дълъг период от време“, обясни министърът.

"Нашата цел е ЕК да се произнесе приоритетно по този казус, имайки предвид приоритетността на този въпрос и неговото голямо значение за нас“, каза още тя.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави