Търсене на
контакти на фирми
 

До дни започва 3D-сеизмичното търсене на газ в Силистар

До дни започва 3D-сеизмичното търсене на газ в Силистар

Следващата седмица започва провеждането на 3D-сеизмични проучвания във връзка с дълбоководното търсене и проучване за нефт и природен газ в блок "1-14 Силистар“ в Черно море, за което  компанията "Шел" получи разрешителнопрез февруари 2016 г.

Това съобщиха от пресслужбата на министерския съвет, който във вторник разреши  на научноизследователския кораб "Oceanic Endeavour“ да извърши изследването в изключителната икономическа зона и в териториалните води на България в Черно море.

Проучванията ще започнат на 20 септември 2016 г. Разрешителното за изследването на кораба важи до приключването на работата, но не по-късно от 19 февруари 2017 г.

Изследванията ще се извършват в съответствие с технологията и в обема, предвидени в Договора за търсене и проучване на нефт и природен газ, сключен между Министерството на енергетиката и "Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX)“ Б.В. Компанията се ангажира да вложи 18.6 млн. евро в търсенето на нефт и природен газ, а други 4.9 млн. евро трябваше да плати като бонус на държавата за това, че получава петгодишното разрешително

От правителството допълват, че конструкцията и оборудването на плавателния съд за 3D-сеизмиката удовлетворяват основните изисквания за контрол и ограничаване на вредните или замърсяващи околната среда емисии. Научноизследователският екип включва и наблюдатели на морските бозайници, които ще работят на борда на кораба в периода на проучванията.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави