Търсене на
контакти на фирми
 

Национално състезание „Практични финанси 2022“

Национално състезание „Практични финанси 2022“

И тази година през март и април 2022 г. ще се проведе Националното състезание „Практични финанси“ като част от календара на МОН за провеждане на олимпиади и национални състезания.

Национално състезание „Практични финанси“ се организира от Министерството на образованието и науката (МОН) съвместно с фондация „Джуниър Ачийвмънт България“ (JA Bulgaria), а домакин на състезанието през тази учебна година ще е 108. СУ „Никола Беловеждов“.

„Практични финанси” е състезание по финансова грамотност, с фокус върху управлението на личните финанси като неразривна част от компетентността „инициативност и предприемчивост“, което има за цел да мобилизира личния потенциал на участниците в гимназиален етап на обучение. Форматът е с фокус усвояване на култура на поведение, начин на мислене и подходи за действие по отношение на стандартни и актуални проблеми на управлението на личните финанси, включително и чрез използване на новите технологии. Състезанието е възможност за младежите да формират предприемаческите си нагласи, както и да получат мотивация да бъдат изобретателни и да поемат рискове.

В двата кръга на състезанието ученици и екипи от ученици от цялата страна се конкурират при решаването на комплексен тест и предлагането на решение на казус в областта на управлението на личните финанси, чрез създаване на продукт или услуга, предназначени за решаване на конкретни житейски финансови ситуации и вземането на финансови решения.

В състезанието участват ученици от VІІI до ХІІ клас, разпределени в две състезателни групи:

  •     първа състезателна група – ученици, които през настоящата учебна година са в VІІІ, ІХ или Х клас;  
  •     втора състезателна група – ученици, които през настоящата учебна година са в ХІ или ХІІ клас; 

Първият кръг се провежда в онлайн среда и предполага възможност за индивидуално участие. Вторият кръг е присъствен и се реализира в гр. София и/или в онлайн формат при наличие на извънредни обстоятелства. Участието в него е екипно, като ученическите отбори се формират на служебен принцип. Повече информация за регламента на състезанието можете да намерите тук.

График на етапите на Националното състезание „Практични финанси 2022“.

Следете сайта и социалните ни мрежи за обявяване старта на регистрацията за състезанието!

„Съвременното образование трябва да развива у младите умения, които да им помагат да излизат от пасивната позицията на жертва на несигурността и промяната, които дефинират съвременния свят и да им даде инструменти, чрез които да запазят младежкия си оптимизъм, когато пораснат. Националното състезание „Практични финанси“ не само екипира учениците с умения за ефективно управление на личните финанси, но и им помага да развият предприемаческа култура на поведение, разчупен начин на мислене и оптимистичен ентусиазъм, с които да могат да посрещнат непредвидимостта на промените с уверено вдигната глава“, сподели Милена Стойчева, изпълнителен директор на JA Bulgaria.

Националното състезание „Практични финанси“ е резултат от дългогодишните усилия на JA Bulgaria за насърчаване на предприемаческото образование в страната и за развиване на финансовата грамотност сред младите. /ngobg.info

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави