На 7 декември миналата година Европейският съюз измени Директивата за ДДС, която определя стандартна ставка на ДДС от най-малко 15% за държавите-членки, но позволява намаление с до 5% или супер намаление с по-малко от 5% за определени групи продукти, за които се прилага ставка до 0 процента.
Във всички държави-членки има стандартна ставка на ДДС, но така нареченият „чист минимум“, т.е. ставка от 15%, не може да се намери, тъй като повечето държави-членки имат ставка на ДДС между 20% и 23%. България в това отношение е на долната граница с нашите 20% ДДС. Открояват се унгарците със своите 27% ДДС, освен тях хърватите, датчаните и шведите имат по-висок данък от 25% върху продажбите, докато гърците и финландците са въвели 24%, което също е по-високо по средните стандарти на ЕС. Най-малките държави използват сравнително ниска ставка на ДДС – Кипър има ставка на ДДС от 19%, Люксембург 17%, Малта 18%, 19% е ДДС и в Германия, както и в Румъния.
Намалената ставка обикновено се прилага за основни стоки и услуги (храна, топлофикация, лекарства) и използването на супер намален ДДС преди беше разрешено за услуга на европейско ниво, като например определени форми на вътреобщностен транспорт или поради някаква историческа причина , въпреки че много рядко се прилагаше. Решението на ECOFIN относно полската инициатива, което беше на дневен ред на 7 декември миналата година, според което държавите-членки ще имат право да разширят ставката от 0% за основните хранителни продукти, включително плодове и зеленчуци, може да направи радикален обрат в това отношение. Това дори трябва да бъде гласувано от Европейския парламент и е необходимо официално решение на Комисията за въвеждането му, за да може да влезе в сила най-рано през първата половина на 2022 г.,
В Унгария, освен стандартната ставка от 27%, има и 18% и 5% ДДС (и в редки случаи 0%). Категорията 5% включва живи животни, мляко и месо, месни продукти (както и медицинско оборудване, топлофикация и някои кетъринг услуги и храна, приготвена за продажба в ресторанти по време на епидемия), но имат 18% за хляб, а общата ставка от 27% се отнася за зеленчуци и плодове. В допълнение към Унгария, Дания, Естония и Литва са държавите-членки на ЕС, които също прилагат ставка от 25% за всички хранителни продукти. За нашата страна също няма различна ставка дори за храните от малката потребителска кошница. Очаква се политическо решение по този наболял въпрос, тъй като високите цени на храните сериозно изпразват джоба на родните потребители.
Държави-членки на ЕС:
-
Австрия: Австрийците не регулират прекомерно въпроса, 10% ДДС се прилага за храните, докато общата ставка е 20%. По време на епидемията от COVID-19 ставката от 20% за безалкохолни напитки, включително плодови сокове, също беше временно намалена.
-
Словакия: Някои храни се облагат с 10 % ДДС, други с 20%, но зеленчуците, плодовете и соковете се облагат с 10% данък.
-
Румъния: От 2019 г. за румънците се прилага отстъпка от 5% за здравословни (и традиционни) храни, включително зеленчуци и плодове, вместо стандартната ставка от 19%.
-
Хърватия: Хърватите облагат с 13% зеленчуците, плодовете, месото и рибата, както и бебешката храна, има още по-благоприятна ставка от 5% върху млякото и хляба.
-
Германия: За германците стандартната ставка на ДДС от 19% беше намалена на 16% по време на ограниченията, въведени по време на епидемията от COVID, а ставката от 7% за основните хранителни продукти беше променена на 5%. Въпреки че законът посочва продуктите с отстъпка с 5% данъчна ставка като основни храни, той има някои странности, тъй като включва например трюфели. По време на епидемията ставката на ДДС върху доставената храна също беше намалена от 19% на 5%.
-
Полша: Поляците отдавна прилагат 8% ДДС върху зеленчуците и плодовете вместо високия данък върху продажбите от 23%. ДДС върху храните беше намален до 5% по време на епидемията от коронавирус и се очаква да бъде свит до 0% тази година, за да ограничи инфлацията. Намалената ставка влиза в сила за период от най-малко 6 месеца от 1 февруари.
-
Италия и Испания: Вместо стандартна ставка на ДДС от 22% за Италия и 21% за Испания, и двете страни имат 4% данък върху продажбите на основни хранителни продукти като зеленчуци и плодове.
-
Франция: Французите облагат плодовете и зеленчуците с 5,5% вместо стандартната ставка от 20%.
-
Холандия: При стандартна ставка от 21%, 9% ДДС се прилага за зеленчуците и плодовете, но вече бяха стартирани няколко петиции за намаляване на това ниво до 6%. Новосформираното четирипартийно коалиционно правителство също твърди, че много нездравословни храни са по-евтини от здравословните продукти, така че новата правителствена програма ще въведе ставка от 0% и ще наложи специален данък, подобен на данъка върху чипса върху хранителните продукти с високо съдържание на захар.
Държави извън ЕС:
-
Украйна и Русия: Сегашната ставка на ДДС за украинците в момента е 20% и това важи и за оборота на зеленчуци и плодове. Стратегиите за развитие на селското стопанство многократно подчертават, че би било уместно ставката за плодове и зеленчуци да се намали наполовина до 10%, особено като се има предвид, че общата ставка в Русия все още е 20%, но ДДС върху плодовете и зеленчуците е 10%.
-
Сърбия: Вместо обща ставка от 20%, сърбите също така налагат намален данък върху продажбите от 10% върху зеленчуците и плодовете, месото, рибата и яйцата./agrozona.bg