Търсене на
контакти на фирми
 

ЕK одобри 15,3 млн. евро за туристическия сектор: какви са условията

 ЕK одобри 15,3 млн. евро за туристическия сектор: какви са условията

Европейската комисия (ЕК) одобри българска схема в размер на 15,3 милиона евро (30 милиона лева) в подкрепа на предприятията, извършващи дейност в туристическия сектор, засегнати от пандемията от коронавирус, съобщиха от институцията.

Мярката беше одобрена съгласно Временната рамка за държавна помощ.

Помощта по схемата ще бъде под формата на преки безвъзмездни средства. За да отговаря на условията, дадено дружество трябва да е:

  • регистрирало разлика от най-малко 256 евро (500 лева) между оборота си (без ДДС) за 2019 г. и оборота си (без ДДС) през 2020 г., в съчетание с държавната помощ, получена през 2020 г. и през 2021 г.
  • Освен това дружеството трябва да е регистрирало оборот (без ДДС) по-висок от 256 евро (500 лева) както през 2018 г., така и през 2019 г.

Целта на мярката е да се помогне на бенефициерите да посрещнат нуждите си от ликвидност и да продължат дейностите си по време на пандемията и след нея.

От Министерството на туризма съобщиха за БТА, че експерти на ведомството подготвят процедурата, а начините за кандидатстване по нея ще бъдат оповестени на бизнеса до дни на сайта на министерството.

Каквато и подкрепа да има, ние я очакваме, но е важно тези средства по-правилно да бъдат разпределени, за да могат да стигнат до бизнеса, за да се помогне в нужния момент, а условията за кандидатстване да са достатъчно обосновани, начинът за подаване на документи да е максимално улеснен и с минимални изисквания. Това коментира за БТА съпредседателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Павлин Петров. От предишните 30 млн. лева минимален брой заведения са се възползвали, а и помощта беше прекалено малка, тя дори и една сметка за ток не покри, допълни Петров.

Съпредседателят на БАЗ посочи, че основните проблеми на бранша са свързани с високите цени на тока и с новия правителствен План за справяне с ковид. В Плана се говори за допълнително ограничаване на работата и затваряне, с което не сме съгласни, защото имаме достатъчно наложени ограничения и рестрикции под формата на зелени сертификати, които вече затрудняват дейността ни, коментира Петров и заяви, че допълнителните ограничения, предвидени в Плана, няма да помогнат за справяне с пандемията, а ще доведат бизнеса до фалит. Ще влезем в омагьосан кръг, в който ще трябва тепърва отново да пускаме хора на борсата, в неплатен или платен отпуск, купища документи наново трябва да подготвяме за кандидатстване, а докато го прави фирмата, тя не получава приходи, каза съпредседателят на БАЗ. Той прогнозира нова междуфирмена задлъжнялост, невъзможност за плащане на осигуровки и ДДС, необслужване на кредити и сметки. По тази причина от бранша искат да продължат да работя при варианта със зелени сертификати, а не да бъдат затваряни, както се предвижда в Плана при усложнена здравна обстановка.

Каквато и сума да се даде за ликвидна подкрепа на бранша в момента, тя ще се отрази благотворно, защото и пет лева да ни дадат, при положение че ние не работим, е добре, коментира за БТА председателят на Обединение "Бъдеще за туризма" (ОБТ) Павлина Илиева. Тя допълни, че последната заповед на здравния министър, която ще е в сила от 19 януари и с нея се забранява влизането на чужди граждани от страни от ЕС, които са в червената зона, отново поставя бизнеса в невъзможност за работа.

Ние сме в будна кома, не сме забранени, но и не можем да работим. Чужденците не могат да влизат в България, а българите, ако излязат някъде в чужбина, трябва да плащат PCR тестове при прибиране в чуждата държава с риск да излязат положителни и да останат там под карантина 10-14 дни или когато се върнат, трябва да стоят три дни под карантина, ако са ваксинирани, или десет дни, ако не са, допълни Илиева. При положение че 30 процента от българите са ваксинирани, на колко души трябва да разчитам, че да запълня самолет или автобус само с ваксинирани, които ще бъдат с до 3-дневна карантина, попита председателят на ОБТ, която има и фирма за изходящ туризъм.

Тя допълни, че това автоматично означава спиране на пътуванията. Илиева съобщи, че големи корпоративни компании с международно участие в България вече издават забрана за пътувания поради тази причина. Моята фирма на 9 февруари имаше чартър за Анталия с 86 човека, който го прекратих и върнах парите на хората. Корпоративният клиент каза, че не може да рискува персоналът му да се окаже позитивен след тестване в чужбина и да трябва 14 дни да си плаща сам престоя там или да се върне в България и да остане десет дни под карантина, коментира Илиева.

При туроператорите проблемът с цените на тока не е толкова голям, но разходите за електроенергия се увеличиха почти три пъти, а дори и при липса на работа сметките трябва да се плащат, каза тя. По-големият проблем, по думите на Павлина Илиева, за туроператорските фирми е свързан с персонала, защото голяма част от служителите напускат, а за малкото, които остават, за да бъдат задържани, трябва да е ясно докога мярката "60 на 40" ще продължи и при какви условия.

С парите, одобрени днес от ЕК, се очаква да има ликвидна подкрепа в три основни сегмента в туризма - ресторантите, хотелите и туроператорите и турагентите. Това са вторите 30 млн. лева, които браншът получава заради пандемията, а отделно има други 6 млн. лева, които са само за възстановяване на парите на клиентите заради неосъществени поради пандемията пътувания, напомни Павлина Илиева.

Според нея е трудно да се каже точно колко фирми ще се възползват от подкрепата. Тя обаче отбеляза, че първите 30 млн. лева за бизнеса са били насочени за общо 44 000 фирми, от които са кандидатствали 2800. Сега дори и да бъдем 10 000 фирми, не е известно колко ще кандидатстват и колко ще могат да отговорят на изискванията, допълни Илиева./dir.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави