Търсене на
контакти на фирми
 

Плавен ръст на цените на храните: Най-лошата тенденция на пазара

Плавен ръст на цените на храните: Най-лошата тенденция на пазара

„Шокови движения на цените на плодовете и зеленчуците не наблюдаваме, но за сметка на това те са плавни и постоянни, което не е добра тенденция“, коментира Владимир Иванов от Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) пред Нова телевизия. Според данните на комисията за последната една година почти всички основни зеленчуци са поскъпнали. Според търговци и експерти цените се покачват бавно, но сигурно, като за изминалите 12 месеца скокът при стоки като краставиците и картофите е с около 30%. Рекордьор обаче остава зелето, чиято цена е скочила с близо 58%. Според данни на Държавната комисия по стокови борси и тържища, спрямо януари миналата година, картофите са по-скъпи с 20%, лукът – с 10 %, а доматите – с между 13 и 17%.

Подобна тенденция се забелязва и при основните хранителни продукти – брашно, олио, захар.

Олиото скача с 2%

В рамките на последната седмица средната цена на едро на рафинираното слънчогледово олио за страната е без промяна, докато при тези на дребно и в двата типа наблюдавани търговски обекти – големите вериги и малките магазинчета, е налице повишение, се посочва в анализ на земеделското министерство.

На тържищата в страната слънчогледовото олио се предлага на цени от 3,10 лв./литър (Хасково) до 3,85 лв./литър (Сливен). В шестнадесет области се отчитат разнопосочни седмични ценови изменения, в границите от -1,8% (София и Пловдив) до +1,4% (Враца), които се компенсират и средната цена на едро за страната остава 3,49 лв./литър, отбелязват от ДКСБТ.

През наблюдавания период цените на дребно на олиото в големите търговски вериги варират от 3,84 лв./литър (Добрич) до 4,14 лв./литър (Силистра и Търговище). Средната цена за страната е 4,02 лв./литър – с 2% над нивото от предходната седмица, в резултат от поскъпване на продукта в петнадесет области с между 1,3% и 9,9% (най-значително във Варна).

Цените на рафинираното олио в другите търговски обекти са в диапазона от 3,72 лв./литър (Шумен) до 4,25 лв./литър (Ловеч). Повишението на цените в пет от областите в рамките на 1,1% – 6,8% на седмична база (най-съществено в София и Перник) води до леко увеличение на средната цена за страната в по-малките магазини с 0,5%, до 3,96 лв./литър.

Брашното стига до 1,62 лв/кг на едро

Търговията на едро с брашно е в широкия ценови диапазон от 0,89 лв./кг във Враца и Плевен до 1,62 лв./кг в Бургас. В шестнадесет области се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения в границите от -4,8% (Кърджали и Русе) до +4,3% (Благоевград), които се неутрализират и средната цена на едро за страната остава 1,16 лв./кг.

Цените на дребно на брашното в големите търговски вериги се движат от 1,21 лв./кг (Пазарджик и Пловдив) до 1,44 лв./кг (Варна, Добрич и Шумен). Поскъпването на продукта в осем от областите в рамките на 1,4% – 6,6% на седмична база (най-значително в Перник и София) води до повишение на средната цена за страната в големите вериги с 0,8%, до 1,33 лв./кг.

В другите търговски обекти брашното се продава на цени от 1,14 лв./кг (Пазарджик) до 1,52 лв./кг (Перник и София). Сравнявайки с предходната седмица, в Добрич, Варна и Кърджали  цените нарастват с между 0,7% и 2,2%, а в Хасково и Шумен намаляват съответно с 0,7% и 4,2%. Средната цена за страната в по-малките магазини се задържа на ниво от 1,41 лв./кг.

Захарта компенсира международните цени

Предлагането на захар по тържищата е на цени от 1,44 лв./кг (Силистра) до 1,84 лв./кг (Враца). В петнадесет от областните центрове се наблюдават разнопосочни седмични ценови отклонения в границите от -3,4% (Бургас) до +6,3% (Шумен), които се неутрализират и средната цена на едро на захарта се запазва на ниво от 1,64 лв./кг, казват в анализ от ДКСБТ.

Цените на дребно на захарта в големите търговски вериги са в диапазона от 1,46 лв./кг (Пазарджик и Пловдив) до 1,74 лв./кг (Видин, Враца и Монтана). Сравнявайки с предходната седмица, в седем области продуктът поскъпва с между 4,2% и 8,2%, най-значително в Добрич, в резултат на което средната за страната цена на дребно на захарта в големите супермаркети се повишава с 1,2%, до 1,68 лв./кг.

В другите търговски обекти захарта се продава на цени от 1,67 лв./кг (Перник и София) до 2,00 лв./кг (Габрово и Ловеч). Регистрираното в осем области повишение на стойностите в рамките на 1,1% – 5,7% на седмична база (най-сериозно във Варна) води до увеличение на средната за страната цена на брашното в по-малките магазини с 1,1%, до 1,83 лв./кг./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави