Търсене на
контакти на фирми
 

Българи берат ягодите за "Уимбълдън" за 200 лева надница

Българи берат ягодите за

Българи берат ягодите от известната британска ферма Hugh Lowe Farms, която повече от 20 години снабдява с плодове най-стария тенис турнир „Уимбълдън”. Нашенците работят в стопанството в нелеки условия и на норма, като най-сръчните си докарват над 100 паунда на ден, сочи проучване, цитирано от „Телеграф”.Hugh Lowe Farms осигурява по 28 тона ягоди годишно за тенис шампионата и непрекъснато търси сезонни работници.

Заради Брекзит обаче фермата сериозно е закъсала за берачи и спешно набира хора, Британците не се наемат на тежкия селскостопански труд, а чужденците от Централна Европа, брали ягоди рамо до рамо с българите предишните години, са се оттеглили в последните месеци. Това е причината Hugh Lowe Farms да се ориентира изцяло към търсене основно на наши сънародници, както и на румънци за сезонен труд.

От фермата са превели официалния си сайт на български и румънски език, надявайки се така да привлекат повече работна ръка от двете държави. „Търсим предимно работници от държави, където има безработица и заплатите са сравнително ниски”, обясниха от Hugh Lowe Farms, цитирани от британските медии.
От фермата обещават добро заплащане. Осигуряват настаняване, като офертата е за периода от юни до ноември.

„Бързите берачи ще печелят значително повече от минималната заплата за страната”, пише в обявата на британското стопанство. Плаща се според набраното количество на час, а работата започва в 5 часа сутринта. Търсят се и трактористи, които имат опит в земеделието.

Българи, които вече са работили във фермата, споделиха в интернет форуми, че заплащането е добро, но условията не са никак розови. Нашенците били настанени в каравани с по няколко човека, а тоалетните са били външни.

Баните и кухните са общи и ако не се създаде добра организация, може да се наложи да чакате на опашка, за да си вземете душ или да използвате котлон.
За сметка на това парите са много добри, рекламираха българи. По думите им може да си докарате между 80 и 100 паунда за 9-часово бране.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави