Търсене на
контакти на фирми
 

Хазната събрала 300 млн. лв. от длъжници, спечелили обществени поръчки

Хазната събрала 300 млн. лв. от длъжници, спечелили обществени поръчки

За година и половина държавата е събрала 300 млн. лв. забавени плащания към хазната след въведения механизъм ведомствата да се разплащат с изпълнителите на обществени поръчки само след проверка за платени данъци.

Това обявиха от Националната агенция за приходите (НАП).

Оттам обясниха, че вече функционира нова информационна система на сайта на Министерството на финансите, която дава възможност на министерства, агенции и общини да извършат проверка за задължения на техни контрагенти към НАП и Агенция "Митници".

С помощта на софтуера плащанията по договори на бенефициенти следва да бъдат извършвани само след потвърждение от двете приходни агенции, че получателите на плащанията нямат публични задължения, обясниха от НАП. В случаите, когато те имат такива, данъчните и митничарите налагат обезпечителни мерки и приспадат част от плащанията от бюджета по договорите за обществени поръчки.

В края на 2014 г. с решение на кабинета бе въведен механизъм, чрез който разплащането от министерства, общини и други ведомства на бюджетна издръжка към техни контрагенти става след задължителна проверка за неплатени данъци, включително акцизи, осигуровки и др. С нови промени, приети от правителството неотдавна, бе намален прагът, над който задължително се извършва проверка за задължения – от 100 000 на 30 000 лв.

"Прилагането на този модел се оказа много успешно. В момента приходната администрация на Великобритания проучва опита на България в тази сфера", каза директорът на дирекция "Събиране" в НАП Боряна Жилова, чийто екип е в основата на разработването на софтуерната система.

Госпожа Жилова сподели, че на международна среща, организирана от Вътрешноевропейската организация на данъчните администрации (ЙОТА) през април, мярката е оценена като иновативна и към нея е проявен интерес от експерти на приходната администрация на Обединеното кралство./Mediapool

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави