Търсене на
контакти на фирми
 

От октомври за пренос на газ ще се плаща по нов начин

От октомври за пренос на газ ще се плаща по нов начин

От 1 октомври 2016 г. търговците на природен газ ще плащат за преноса на суровината през българска територия цена в мегаватчас, а не както досега за обем – тарифа за транспортиране на 1000 куб. м на сто километра. Това предвиждат промени в методиката за определяне на цените за достъп и пренос по газопреносната мрежа на държавния оператор "Булгартрансгаз", внесени в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за обсъждане и приемане. Публично те ще бъдат разгледани на 29 август на заседание на регулатора.

Новият начин за определяне на цените за пренос и транзит ще доведе до минимални промени в крайните тарифи, някои ще са малко нагоре, други – леко надолу, но като цяло ще са по-справедливи, каквато е и целта на въвеждането им, обясни пред Mediapool председателят на КЕВР Иван Иванов. По думите му България отново е закъсняла с промяната, изисквана от Европейския съюз, и е последната страна членка, която ще приложи новите правила.

Освен това те са важна юридическа норма за работата на планирания от правителството на ГЕРБ газоразпределителен център "Балкан" край Варна, който ще бъде представен пред инвеститори на 5 и 6 септември в морския град. "Ако искаме да привлечем търговци за осигуряване на доставки за хъба, трябва да предложим съвременни цени за достъп и пренос през българската газова мрежа", коментира Иванов.

В момента таксата за пренос на синьо гориво се определя за транспортирането на 1000 куб. м на разстояние от сто километра. Не винаги обаче суровината е с еднаква калоричност и затова при влизането й в системата на "Булгартрансгаз" ще се измерва калоричността и ще се приравнява на мегаватчас енергия и вече върху тази качествена мярка ще се налага тарифата. Освен това цената в мегаватчас ще е по-лесна за сравнение с останалите тарифи в региона.

Това означава, че след одобрение на промяната в методологията газовият оператор ще трябва да разработи предложения за цени на входните точки на мрежата си и според различните направления до също така определените изходни точки ще се плащат различни цени.

 

Промените са важни за развитието на конкуренцията и отварянето на транзита и за други доставчици освен руската "Газпром Експорт", която на практика в момента владее пълния капацитет на тръбите за пренос към Турция, Гърция и Македония.

От "Булгартрансгаз" посочват, че новите цени ще гарантират възстановяване на ефективно направените от тях разходи и ще дадат тарифна стабилност за ползвателите на мрежата, които ще са защитени от необосновано повишение на цените въз основа на неточни прогнози за пренасяните обеми.

Според Иванов не се очаква промяна в крайните приходи на "Булгартрансгаз" от транзита на руско синьо гориво и от преноса, тъй като преструктурирането на тарифата ще се балансира. Все пак обаче предстои да се внесат заявления за този вид цени, които тепърва ще бъдат разглеждани от енергийния регулатор.

Това със сигурност трябва да стане в рамките на септември, за да може новите цени за достъп до мрежата и преноса на газа да влязат в сила с новата цена на самата суровина, която се определя на всяко тримесечие.

На 10 септември предстои държавният газов доставчик "Булгаргаз" да внесе окончателно заявление за цената на природния газ от 1 октомври като прогнозните изчисления сочат поскъпване с 3.4 на сто. Планираното повишаване на цената е 9.55 лв. до 290.63 лв. без ДДС за 1000 куб. м и увеличаването е аргументирано с очакваните по-високи доставни тарифи на природния газ през четвъртото тримесечие на годината и на курса на лева към щатския долар.

Друга подготвяна промяна е намаляването от 30 на 25 дни на срока за сключване на предварителен договор за присъединяване на инвестиционни проекти към газопреносните и газоразпределителните мрежи./Mediapool

 

Прибави коментар

   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави