Търсене на
контакти на фирми
 

Преговаряме с Гърция за газова връзка и терминал

Преговаряме с Гърция за газова връзка и терминал

Детайлите по два изключително важни проекта, които ще осигурят енергийната независимост на държавата, ще обсъждат днес на съвместно заседание в Бояна правителствата на България и Гърция. Сътрудничеството в областта на енергетиката и енергийните проекти ще са основната тема на съвместното заседание, на което ще участват премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас, съобщава „Стандарт”.На първо място ще се обсъжда развитието на проекта за интерконектор с Гърция. По него има проектна готовност, съгласувани са техническите решения, знае кои са участниците. Тепърва предстоят процедурите по отчуждаването по трасето Комотини-Стара Загора и получаване на строително разрешение, заяви вчера за "Стандарт" енергийният експерт Атанас Тасев. Според него по интерконектора могат да минават по 5 млрд. куб. м газ, 3 от които да изнасяме през връзката с Румъния за Европа.
 
На заседанието ще бъде обсъден и проект за изграждане на газов терминал в Александруполис. В него ние участваме с "Булгартрансгаз" заедно с частните фирми от Гърция и Италия "Посейдон" и "Едисон".
 
До края на годината трябва да се изяснят юридическите, финансовите и техническите рамки на проекта за терминал за регазифициране на втечнен природен газ (liquefied natural gas - LNG). Терминалът дава възможност за внос на алтернативен на руския газ през междусистемната връзка с Гърция, която ще се захранва и от Трансадриатическия газопровод (ТАП), чийто строеж започва. По него ще тече 10 млрд. куб. м азербайджанско гориво, от които 6 ще остават в Турция.
 
"Допълнително се появи инвеститорски интерес за изграждането на регазификационния терминал в Александруполис поради това, че американската компания "Шание" предложи доставки на шистов газ от САЩ", заяви Атанас Тасев.
  Терминалът ще бъде и основна възможност за реализация на сключеното ново споразумение между "Булгартрансгаз" и "Газпромекспорт" отпреди 3 седмици. С него "Газпромекспорт" разреши между България Гърция да има виртуални сделки до 3 млн. дневно, което годишно прави 1 млрд. куб. м газ.
 
"Това означава, че когато украинската тръба пресъхне през 2020 г., ние можем да правим виртуални сделки с Украйна и да й доставяме газ. Т.е. ако Украйна има проблеми с Русия, тя отива и купува 1 млрд. газ от Гърция. Но физически този газ остава в Гърция, а Украйна реално си го взима от транзита на руски газ за Европа или Гърция. А на Гърция й се представя газ, примерно от Алжир, САЩ или Египет", казва Тасев.
 
Според него това е революционно постижение на управляващия "Булгартрансгаз" екип, които са убедили руската страна в логиката на виртуалните сделки.
 
Според експертите България има силен интерес от изграждането на терминала. "Имаме 3 независими източника на енергия - 1 млрд. от виртуалните сделки, имаме и два конектора с Гърция и Румъния. Всичко останало е плюс, което дава зелена светлина на идеята, която всички оплюха - за газов хъб. Но бавно и полека тази идея започна да обраства с реални плодове", твърди Атанас Тасев.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави