Търсене на
контакти на фирми
 

Българо-руска работна група ще разглежда вариантите за "Белене"

Българо-руска работна група ще разглежда вариантите за

Българската и руската страна създават съвместна работна група, която да разгледа възможните варианти по проекта "Белене" след решението на международния арбитраж в Женева, съобщи българското министерство на енергетиката в петък.

За това се били договорили в Москва министърът на енергетиката Теменужка Петкова и представители на ръководството на руската държавната корпорация за атомна енергия "Росатом".

В съобщението се посочва, че предстои експертите да започнат работа, за да се стигне до изгодно и за двете страни решение в максимално кратки срокове.

От руска страна няма изявление по темата, а в руските медии не може да бъде намерена информация за посещението на българския министър в Москва и за водените разговори.

През юни арбитражът в Женева осъди държавната "Национална електрическа компания (НЕК) да плати 550 млн. евро за поръчаното, произведено от "Атомстройекспорт" (дъщерна фирма на "Росатом"), но неплатено от българската страна оборудване за спряния проект АЕЦ "Белене". Лихва от 167 хил. евро се начислява за всеки ден забава при изпълнение на решението на арбитража, което бе обявено на 16 юни.

В съобщението от Москва не се казва нищо по-конкретно за "възможните варианти". Досега българската страна е лансирала два основни варианта за решаване на проблема, като и двата изискват съгласието на "Росатом".

Единият вариант е беленското оборудване да бъде продадено на трета страна. За целта българска делегация вече посети Техеран в опит да уреди внедряване на оборудването в бъдещ ирански ядрен проект, изпълняван от руската компания. Резултатът от посещението остана неясен, но миналата седмица се заговори за уреждана през август тройна среща по въпроса.

Ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи преди дни заяви, цитиран от руската агенция ТАСС, че "българската страна е готова да предложи някакво оборудване на напълно приемлива цена" и че "проучваме това предложение".

Паралелно ще се движи и подготовката на процедурата по продажбата на целия ядрен проект с оборудване, площадка и разрешителни, като представители на правителството дори говорят за съществуващ "инвеститорски интерес".

"Имаме алтернативи - или се намира инвеститорът, който да изгради ядреното съоръжение изцяло за негова сметка, или се търси вариант за препродажба. Ще движим двата сценария паралелно в зависимост от това кой ще се реализира и ще бъде по-изгоден“, заяви в края на миналата седмица вицепремиерът Томислав Дончев.

Mediapool

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави