Търсене на
контакти на фирми
 

Държавата се отказа от Пловдивския панаир в полза на "дупката" във Варна

Държавата се отказа от Пловдивския панаир в полза на

Държавата окончателно се отказа от дела си от 49.63% в "Международен панаир Пловдив". Останалите акции са собственост на бизнесмена и местен лидер на БСП Георги Гергов, който стана мажоритарен собственик чрез сделка с увеличение на капитала по времето на тройната коалиция.

Кабинетът прехвърли безвъзмездно на общините Пловдив и Варна собствеността върху притежаваните от държавата акции в капитала на дружеството, съобщи правителствената информационна служба в сряда.

По-големият пакет акции отиват за община Варна (29%), а остатъкът е за община Пловдив, което предизвика недоволство в местната власт в града под тепетата.

Идеята на Георги Гергов и варненския кмет Иван Портних е панаирът да се пренесе и във Варна през летните месеци като за целта се направи невиждано у нас "две в едно" – ларго като софийското, където ще бъдат експонирани откритите находки, а над тях - изложбени палати. Теренът е на Гергов, а инвестицията, която се оценява на около 20 млн. евро, ще дойде по европейски програми.

Сделката

 

По-големият пакет от държавните 16 314 400 акции, представляващи 29% от капитала на дружеството отиват в община Варна. Аргументът е, че варненският кмет Иван Портних е бил иницатор и двигател на сделката, коментираха пред Mediapool от Министерството на икономиката, което е принципал на дружеството.

Община Пловдив получава 11 607 385 броя акции, представляващи 20.63% от капитала на "Международен панаир Пловдив" АД.

Община Пловдив не е давала съгласие на Министерството на икономиката за 20% в панаира, казва зам.-кметът на града Розалин Петков, цитиран от пловдивски сайтове. Той уточнява, че общинската администрация не е изпратила отговор по проекторешението в Министерството на икономиката, защото смятали, че без писмено съгласие то няма как да се приеме. Според Петков обаче с община Варна са водени разговори, че ще върне тези проценти на Гергов, а той ще преотстъпи имотите си в центъра на морската столица.

Официално правителството твърди, че "прехвърлянето на акциите е свързано със стремежа да се създадат условия за по-гъвкава и ефективна търговска политика, която да улесни достъпа на български стоки до международните пазари, както и да бъде увеличено международното участие в проявите на панаира, с цел привличането на инвестиции в България".

Държавният дял в панаира беше сред обявените за приватизация. Дружеството е отпаднало от списъка за продажби поради липса на инвеститорски интерес, казаха от Министерството на икономиката.

Идеята за "дупката" – от музей на открито до панаир с музей

Георги Гергов обясни пред Mediapool, че от четири години работи по реализирането на тази идея заедно с община Варна, но досега не е срещал разбиране сред управляващите.

Бизнесменът е собственик на "дупката" - атрактивен имот в центъра на града, придобит по схема чрез сздаване на смесено дружество заедно с общината, в което чрез увеличение на кпитала Гергов става мажоритарен собственик.

"Дупката", както я наричат варненци, е от края на 80-те години. Местната власт събаря няколко къщи паметници на културата с идеята да построи търговски дом. При изкопните работи обаче са разкрити част от крепостна стена и кула на античния Одесос от IV в. пр. н. е., които са уникални не само за града, но и в национален мащаб. Националният институт за паметници на културата (НИПК) по това време излиза със становище за запазване на артефактите.

Оттогава това място в сърцето на археологическия резерват "Античен град Одесос – Варна" стои като грозна дупка в центъра на града, около която са се появили павилиони, от чийто наем Гергов печелел по около 120 хил. евро месечно.

Прословутата дупка е с площ от 3775 кв. м и се намира между бул. "Княз Борис I", ул. "Княз Ал. Батенберг", ул. "Архимандрит Филарет" и ул. "Воден".

През май тази година на посещение във Варна културният министър Вежди Рашидов разви идеята "дупката" да заприлича на обновеното софийско ларго, като за целта може да се търси европейско финансиране. В ларгото в столицата бяха инвестирани около 15 млн. лева. Освен с археологическите находки, варненската "дупка" може да бъде обогатена и с различни артефакти от музеите, допълни тогава кметът Иван Портних и каза "виждам го като музей на открито".

Сега обаче очевидно идеята е намерила развитие и вече се обсъжда – отдолу музей като софийското ларго, а отгоре изложбени палати с площ от над 10 000 кв.м като на Пловдивския панаир, коментира Георги Гергов пред Mediapool. По думите му инвестицията се оценява на около 20 млн. евро, а средствата ще се търсят по линия на европрограмите.

Печалбата - за Гергов и за обществото

От тази сделка би трябвало да останат доволни и Георги Гергов и обществеността, ако се съди от правителственото съобщение и думите на министър Рашидов.

Според културния министър със сделката се търси решаването на "две дилеми" – от една старана защитата на бизнеса, а от другата – на държавния и обществения интерес.

"Дупката" става актив на акционерното дружество "Международен панаир Пловдив". От както в него Гергов стана мажоритарен собственик, компанията не е дала стотинка дивидент на държавата. Това означава, че всички приходи от дейността му отиват в бизнесмена. Нещо повече двете дружества - "Международен панаир Пловдив" и "Пълдин туринвест" имат задължения към общината за около половин милион лева, пише plovdiv24.bg.

Превръщането на "дупката" в изложбени зали ще носи приходи на Гергов от организираните панаири. Идеята е там да има търговски изложения за мода и козметика през активния летен сезон, каза Гергов пред Mediapool. Най-вероятно приходи ще носи и музея от билетите за разглеждането му.

Идеята на община Варна е мястото да стане основно средище за проявите, свързани с европейската столица на младежта, казаха от Министерството на икономиката.

Това обаче е малко вероятно да се случи, защото Варна беше избрана да бъде Европейска столица на младежта през 2017 г. и чисто технологично няма как да стане.

Вероятно обаче общината ще използва залите за културни прояви. Не е ясно дали ще плаща за това на Гергов.

Печалбата за жителите и гостите на Варна е, че най-после тази язва в сърцето на града ще бъде премахната.

Как Гергов придоби "дупката" във Варна

"Дупката" във Варна става актив на Георги Гергов по подобна схема, по която той придоби "Международен панаир Пловдив" и  къщи в стария град чрез "Пълдин туринвест" - правиш смесено дружество заедно с общината и след това с увеличение на капитала ставаш мажоритарен собственик.

През юни 2004 г. във Варна избухва политически скандал заради "похищението" на 70 609 акции на общината в "Централен универсален магазин Варна".

Месец по-късно през същата година дружеството кани всички акционери да участват в увеличението на уставния капитал. Община Варна обаче пропуска да внесе в едномесечен срок 6600 лв. и нейните 30 609 акции са обезсилени.

Директорският борд на "Централен универсален магазин Варна" решава да продаде тези акции на фирмата на Гергов "Слънчев ден". По-късно той изкупува още 40 000 акции от дружеството и така в началото на 2006 г. бизнесменът вече е собственик на 47% от фирмата.

Последните публикувани данни за акционерите в "Централен универсален магазин Варна" в търговския регистър сочат, че към 2010 г. Гергов вече държи 74.9% от акциите в дружеството чрез "Пълдин туринвест".

Преди месец бизнесменът заяви, че е купил имотът преди 9 години за 12 млн. евро, от които 5 млн. евро дал на банкерката Петя Славова за нейния дял от 42%.

Безкешовата приватизацията на панаира

Отработената вече схема Георги Гергов използва и за придобиването на Пловдивския панаир. Раздялата на държавата с панаира  започна в края на 2006 г. по време на тройната коалиция. Двигател на сделката е тогавашния зам.-министъра на икономиката, а днес лидер на БСП Корнелия Нинова.

Правителството на Сергей Станишев подарява без търг и конкурс 49% от капитала на "Международен панаир Пловдив" на акционерното дружество "Пълдин туринвест", в което общината има дял от близо 25%, а две фирми на Гергов – варненската "Слънчев ден" и "Блулинвест Пловдив" държат останалите 75%, сочи справка в търговския регистър.

След като стана миноритарен собственик в панаира Гергов изкупи малко акции от реститути и така вдигна участието си в "Междунариден панаир Пловдив" до 50.36%.

Министърът на икономиката в първото правителство на ГЕРБ Трайчо Трайков атакува сделката в съда, оспорвайки двете увеличения на капитала, но държавата загуби делото. Така, въпреки че дружеството беше в забранителния списък за приватизация, то се оказа под контрола на Гергов – без да плати и стотинка, а само срещу обещания за инвестиции. /Mediapool

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави