Търсене на
контакти на фирми
 

Продължават да намаляват фалиращите фирми в България

Продължават да намаляват фалиращите фирми в България

За втора поредна година продължават да намаляват фалиращите компании в България, сочи проучване за несъстоятелността в региона на Централна и Източна Европа за 2015 г., изготвено от компанията "Кофас" (Cofac). През миналата година у нас в несъстоятелност са изпаднали 2 на всеки 1000 дружества, което е спад от 8.1 на сто спрямо 2014 г., когато пък бе отчетено намаление от 23 на сто при фалиращите предприятия.

Към края на юни тази година са спрели да функционират 245 фирми, очакванията са до края на 2016 г. фалитите да засегнат 2.3 на сто от дружествата. Една от причините за по-малкото обявени в несъстоятелност компании са подемът в ръста на икономиката, повишаващите се доходи и възстановяването на вътрешното търсене, посочват от "Кофас".

Въпреки това обаче най-засегнати финансово са търговските фирми, на които се падат 25 на сто от процедурите по несъстоятелност у нас. Другите най-потърпевши са строителните предприемачи, брокерите на имоти и извършващите сухопътни превози.

Най-малко са засегнати от фалити дружествата в областта на информационните технологии, фармацевтичната индустрия, както и социалните дейности.

"В страната ни ситуацията по отношение на несъстоятелността определено се подобрява, причина за което са по-благоприятните икономически условия“, коментира Милена Виденова, управител на "Кофас" за България. "Това обаче не бива да ни успокоява напълно, тъй като рисковете в европейски и в световен мащаб нарастват и регионът трудно може да остане изолиран от тази тенденция“, допълва тя.

Според данните на компанията, основните причини за финансовите затруднения на българските фирми са високите нива на задлъжнялост, секторната цикличност, лошото управление на ликвидността и по-малкото възможности за финансиране.

Към тях сега обаче се прибавят и рисковете от взетото решение от Великобритания за напускане на Европейския съюз, както и атентатите в различни държави, а от няколко дни и ефектът от потушения опит за военен преврат. За страната ни ще има последици, ако в Турция се въведат капиталови рестрикции, подобно на Гърция миналата година, но според Виденова е твърде рано да се каже дали такива ще има и какви могат да бъдат последствията за България като цяло.

Освен спад в туризма, който вече се наблюдава вследствие на терористичните атаки в страната, последствия може да има и върху курса на лирата заради обвързаността ѝ с долара, както и върху отлива на инвестиции и на капитал, посочват от "Кофас".

"70% от задълженията в страната са деноминирани в долари, което е един доста висок процент, а това ще даде отражение върху тяхното обслужване и върху конкурентоспособността на компаниите“, каза още Виденова. Според нея по отношение на икономиката има още два аспекта, върху които може да има последствия – вносът на суровини и земеделският сектор.

У нас делът на несъстоятелностите е 0.15% от общия брой на компаниите, в което страната ни се нарежда сред най-ниските показатели за Централна и Източна Европа./Mediapool

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави