Търсене на
контакти на фирми
 

Какво означа да влезем в Еврозоната, която била като пълно „каско“ за колата

Какво означа да влезем в Еврозоната, която била като пълно „каско“ за колата

България ще въведе еврото. Това няма как да й се размине, защото сме поели такъв ангажимент още по време на преговорния процес за членство в Европейския съюз. Въпросът е кога да стане. И не по-малко важно - какво ще се промени в живота на гражданите и на фирмите у нас. Влизането в еврозоната е политическо решение. Всяка страна, пожелала да се раздели с националната си валута, трябва да отговаря на определени условия. Критериите за конвергенция гарантират, че дадена държава членка е готова да приеме еврото и че присъединяването ѝ към еврозоната няма да доведе до рискове за икономиката на самата държава членка или на еврозоната като цяло.

Съществуват четири икономически критерия за конвергенция:
1. Ценова стабилност
Размерът на инфлацията не може да надвишава с повече от 1,5 процентни пункта размера на инфлацията на 3-те държави членки с най-добри показатели. Сега инфлация у нас почти няма, по-скоро можем да говорим за дефлация.
2. Стабилни и устойчиви публични финанси
Държавният дефицит не може да бъде по-висок от 3% от БВП. Държавният дълг не може да надвишава 60% от БВП. България отчита 2,1% дефицит и 26,7% държавен дълг за 2015 година.
3. Стабилност на валутните курсове
Страната кандидат трябва да участва във валутния механизъм (ERM II) в продължение на най-малко 2 години без сериозни отклонения от централния курс на ERM II и без да е осъществено девалвиране на двустранния централен курс на нейната валута спрямо еврото през същия период. България е във валутен борд и левът е вързан към еврото от доста години.
4. Дългосрочни лихвени проценти
Дългосрочният лихвен процент не трябва да бъде по-висок от 2 процентни пункта над размера в 3-те държави членки с най-добри показатели в областта на ценовата стабилност.

Освен България, държавите, които още не са въвели еврото, са Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания и Швеция. В края на миналата седмица беше лансирана идея тези държави бързо да бъдат приети в еврозоната като контрамярка срещу Брекзита.

Противниците на членството в еврозоната плашат с рязък скок на цените на дребно. Вероятно ще има някаква корекция, но самият факт, че и сега сме вързани с еврото, не предполага ударно повишаване на цените. Например преди година Литва прие еврото и никакъв ценови катаклизъм не се случи там. Има, разбира се, риск от обедняване, но и без това България е на последно място по доходи в ЕС. Ако преди сте получавали 1000 лева заплата, тя ще стане малко над 500 евро по действащия фиксиран курс. И теоретично с тези пари трябва да можете да плащате същите стоки и услуги, както и преди.
Големият плюс за България от въвеждането на еврото е в обвързването на нашата банкова система с тази на еврозоната. Това е гаранция вследствие на съществуващите защитни механизми. Или, казано с други думи - ако бяхме в еврозоната, фалитът на КТБ нямаше да се случи.

Ето още един железен довод „за“ еврото. Вижте какви са лихвите по кредитите в Германия, например. И ги сравнете с българските. Разликата сега е огромна. Българинът плаща в пъти по-висока цена (лихва) за кредит в сравнение с германеца при равни други условия.
Членството в еврозоната може да бъде оприличено и на полица за застраховка „каско“ на колата. Ако не дай си Боже катастрофирате, ще има кой да покрие напълно щетите ви. И тогава дори няма да се питате, че сте платили все пак някакви пари за застраховката.
Можем да сме вътре през 2022 година

Миналата година правителството формира специална група начело с финансовия министър, която да подготви кандидатстването в еврозоната. Престоят в т.нар. чакалня ERM 2 е две години. Реално можем да влезем там през 2018 година, което означава, че ако не се случи нещо непредвидимо, пълноправното ни членство в еврозоната и въвеждането на еврото може да стане в периода 2020-2022 година. Тогава ще отпадне и валутният борд, а левът ще отиде в историята. А многомилиардният резерв на БНБ, който сега крепи борда, ще може да се насочи към други области.

 

 
 
Добави в Facebook



20 коментара

Напиши коментар

Една атомна бомба трябва да затрие това племе ,и след хиляди години да се пръкне някое умно на тази земя !!

Оценка
-5 +23
 

Няма ли обесени като този по дърветата ,все роби ще сме си !!

Оценка
-2 +37

ех колко са хитри
все хубави неща обещават както винаги

Оценка
-3 +28

не, благодаря! Повечето хора желаят да запазим лева си! И аз съм от тях!

Оценка
-4 +31

ко става? кога ше обедняваме наполвина пак?

Оценка
-1 +15

Лихвите по кредитите нямат нищо общо с въвеждането на еврото. Те зависят от банките и държавата. В България няма държава, а Мутроландия.
Следователно и след въвеждането на еврото в селенията Боко Тиквата, лихвите в България ще си останат по-високи отколкото в Германия.

Оценка
-2 +24

От една година насам Европейската централна банка печати евро и ги "инвестира" в гръцки държавни облигации и други подобни (Италия) с мотив, че ги спасява. На всички е ясно, че Гърция и Ко не могат си плати вересиите и никога няма да го направят, значи облигациите не струват повече от хартията, на която са напечатани.
С други думи в Европа се наливат тонове евро-пари без покритие, и за да не личи това се налага периметъра да се разшири с още няколко държави, и е без значение дали те покриват някакви критерии. Важното е да се разводни супата, та да не е толкова гореща и солена за тия, дето ще трябва да я сърбат.
Казано с две думи ИДЕ ГОЛЯМА ИНФЛАЦИЯ !

Оценка
-1 +26
 

Влизането в еврозоната ще означава, че бизнесът
ще трябва да повиши заплатите, нещо което е крайно нежелано от
работодателите!

Оценка
-4 +13

Да ви пикам и на железния довод за по-доходен кредит.

Оценка
-0 +15

До коментар [#1] от пожелание

не една а стотици ядрени бомби за целия свят ! маменцето ви хуманоидно !

Оценка
-1 +6

И също така да плащаме дълговете на Италианските и Гръцките тарикати.

Оценка
-1 +11

„За“ и „против“ въвеждане на единната валута в България



Това подзаглавие на статията ми се струва не беше спазено,тъй като според мен прочетохме само аргументи "за",които са крайно цинични.
"Има, разбира се, риск от обедняване, но и без това България е на последно място по доходи в ЕС." - Това е върха на цинизма.Вие сте най-бедни и ще станете още по-бедни ,но какво от това. Било като полица "каско" за кола.Алооооууу то вече няма кола.
Като финансист искам да кажа следното : ако 1 човек не проумява как и защо печатането на собствена валута му дава автономия независимост и авторитет,то такъв човек трябва да му се купи крава и да я паседокато е жив-такъв индивид за друго не става.
А отделен е аргумента "против" че се набутваме във 1 фалирал валутен съюз, и признаваме една валута като еврото зад която не стои абсолютно никакъв фундамент.Еврото е най-обречената валута в света

Оценка
-0 +12

Точно като пълно каско,плащаш яко за добри заплати на властимащите,но получаваш нещичко,само,ако всеки месец си блъскаш колата в някоя стена!

Оценка
-0 +8

Нямаме ли промишленост нищо не означава

Оценка
-0 +6
 

Извадете рояла, мерцедеса не знам коя класа, поршето, самолета от потребителската ви кошница и обяснете: Защо преди една година билета за транспорта беше 1 лев, а сега е 1,60 лева в София? Защо и нещастниците от МФ, като не стават, са решили да качат хората на автомобилите си /те знаят защо/, така ли се връзва бюджет от акциза, некадърници?! На гърба на хората без коли.
Дефлация било, ми кажете защо вече сто лева са нищо като пазаруваш. Дайте пари на хората да харчат и няма да има дефлация. Сега като въведете еврото ще има бунт, а дано го въведете мизерници.

Оценка
-1 +5

България ще въведе еврото. Това няма как да й се размине, защото сме поели такъв ангажимент още по време на преговорния процес за членство в Европейския съюз.

РЕШЕНИЕТО Е В ПРЕДОГОВАРЯНЕ НА ДОГОВОРА ЗА ЕС.ТОЙ БЕШЕ ПОСТАВЕН КАТО ВЪЗМОЖНОСТ ДА БЪДЕ ПРЕДОГОВОРЕН ПРИ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО НА БЪЛГАРИЯ.ВЕЛИКОБРИТАНИЯ УСПЯ ДА ПРЕДОГОВОРИ НЯКОИ ВРАТИЧКИ НО ТЪЙ КАТО НЕ Я УСТРОИ НАПЪЛНО ПРОВЕДЕ И РЕФЕРЕНДУМ.В БЪЛГАРИЯ РЕФЕРЕНДУМИТЕ СА ТЕМА ТАБУ .ТУК Е ДИКТАТОРСКА ДЪРЖАВА.

Оценка
-0 +8

контролирането на външния дълг на България от ЕЦБ .ЕЦБ ще решава кога да дава още дълг на България и колко да вземе.Държави като Португалия ,Италия ,Франция здраво го закъсаха откъм дългове с които им предоставиха.Отделно че лихвите по депозити падат но понеже ниискат икономически роби не обръщат внимане на това.Застраховката е за банките ,в Гърция беше очевадно как ЕЦБ предостави и спаси банките а принуди да се намялт заплати и пенсии както и редица строги икономии в други звена.Банките печелят получават солидна подкрепа и за това че България е в ЕС по няколко стотин милиона .В ЕЦБ ще получават още повече и още по ниска отговорност ще носят поради субективно предоставяне на заеми.

Оценка
-0 +5

"Дайте ми контрол върху националната валута и аз не ще се интересувам кой прави законите."
Майер Ротшилд

http://i.imgur.com/JE83hIX.jpg

Трябва да сте наясно, че веднъж приеме ли се еврото, след това страната не може сама да се откаже от него. Решенията вече ще взима друг!

http://i.imgur.com/KLghmSC.jpg

Кой и защо иска загуба на суверенитет? Нарастването на цените! Гърците съжаляваха, че са приели еврото, и не само те!

http://i.imgur.com/Rna56Ut.jpg

Оценка
-0 +8

Работих в Италия близо десет години, точно когато въведоха еврото. Цените скочиха с 40% - официална статистика, не като платената стъкмистика на НСИ. Привържениците на еврото изтъкват аргумента, че ефектът е краткотраен. Краткотраен, ама не съвсем. Нормализацията продължи около две години и много от цените не се върнаха дори близо до предишните нива. Но италианската икономика е много силна и има мощни механизми за справяне с подобни ситуации и подпомагане на хората. В България условията са по-специфични, а икономика няма никаква, така че си представете какво ще настане - хаос, цените ще хвръкнат до небесата, а тарикатите ще ловят риба в мътна вода.

Оценка
-0 +7

БЛИЗ последно- пожелала или насила?Дайте отговор!

Оценка
-0 +1

 

Съществуват четири икономически критерия за конвергенция:
1. Ценова стабилност
Размерът на инфлацията не може да надвишава с повече от 1,5 процентни пункта размера на инфлацията на 3-те държави членки с най-добри показатели. Сега инфлация у нас почти няма, по-скоро можем да говорим за дефлация.
2. Стабилни и устойчиви публични финанси
Държавният дефицит не може да бъде по-висок от 3% от БВП. Държавният дълг не може да надвишава 60% от БВП. България отчита 2,1% дефицит и 26,7% държавен дълг за 2015 година.
3. Стабилност на валутните курсове
Страната кандидат трябва да участва във валутния механизъм (ERM II) в продължение на най-малко 2 години без сериозни отклонения от централния курс на ERM II и без да е осъществено девалвиране на двустранния централен курс на нейната валута спрямо еврото през същия период. България е във валутен борд и левът е вързан към еврото от доста години.
4. Дългосрочни лихвени проценти
Дългосрочният лихвен процент не трябва да бъде по-висок от 2 процентни пункта над размера в 3-те държави членки с най-добри показатели в областта на ценовата стабилност.

Освен България, държавите, които още не са въвели еврото, са Полша, Румъния, Унгария, Хърватия, Чехия, Дания и Швеция. В края на миналата седмица беше лансирана идея тези държави бързо да бъдат приети в еврозоната като контрамярка срещу Брекзита.

Противниците на членството в еврозоната плашат с рязък скок на цените на дребно. Вероятно ще има някаква корекция, но самият факт, че и сега сме вързани с еврото, не предполага ударно повишаване на цените. Например преди година Литва прие еврото и никакъв ценови катаклизъм не се случи там. Има, разбира се, риск от обедняване, но и без това България е на последно място по доходи в ЕС. Ако преди сте получавали 1000 лева заплата, тя ще стане малко над 500 евро по действащия фиксиран курс. И теоретично с тези пари трябва да можете да плащате същите стоки и услуги, както и преди.
Големият плюс за България от въвеждането на еврото е в обвързването на нашата банкова система с тази на еврозоната. Това е гаранция вследствие на съществуващите защитни механизми. Или, казано с други думи - ако бяхме в еврозоната, фалитът на КТБ нямаше да се случи.

Ето още един железен довод „за“ еврото. Вижте какви са лихвите по кредитите в Германия, например. И ги сравнете с българските. Разликата сега е огромна. Българинът плаща в пъти по-висока цена (лихва) за кредит в сравнение с германеца при равни други условия.
Членството в еврозоната може да бъде оприличено и на полица за застраховка „каско“ на колата. Ако не дай си Боже катастрофирате, ще има кой да покрие напълно щетите ви. И тогава дори няма да се питате, че сте платили все пак някакви пари за застраховката.
Можем да сме вътре през 2022 година

Миналата година правителството формира специална група начело с финансовия министър, която да подготви кандидатстването в еврозоната. Престоят в т.нар. чакалня ERM 2 е две години. Реално можем да влезем там през 2018 година, което означава, че ако не се случи нещо непредвидимо, пълноправното ни членство в еврозоната и въвеждането на еврото може да стане в периода 2020-2022 година. Тогава ще отпадне и валутният борд, а левът ще отиде в историята. А многомилиардният резерв на БНБ, който сега крепи борда, ще може да се насочи към други области.

 

 
 
 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави