Търсене на
контакти на фирми
 

Добра новина: Лихвите остават ниски още две години

Добра новина: Лихвите остават ниски още две години

Лихвите по депозитите и кредитите ще останат ниски поне още година и половина - две. Основната причина за това са ниските лихви в Еврозоната.Това ще доведе до конкуренция от небанковите дружества, които обаче не ползват държавни гаранции за депозити и не подлежат на регулации. Около тези заключения се обединиха участниците във финансовия форум "Шумът на парите", пише "Стандарт". Затова продължават да растат депозитите на граждани в банките, където се чувстват максимално и дългосрочно защитени, коментираха банкери.

Според Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, лошите кредити трайно намаляват и тази тенденция ще продължи. Но не те са заплахата за банковата ни система, а да няма други случаи като този с КТБ, предупреди Павлов.

Устойчив икономически ръст може да бъде постигнат чрез увеличение на частните инвестиции, а кредитирането се очаква да се активизира през есента. Това каза на форума Георги Ангелов, главен икономист на "Отворено общество". И двата фактора са зависими от провеждащите се тази година стрес тестове в банките. Образованието и уменията на хората са най-важното, за да очакваме съживяване на икономиката, смята Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч". Само за последните две години трудовата заетост е нараснала с 97 хил. работни места, заяви Богданов.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави