Търсене на
контакти на фирми
 

Пазарът на храни на едро се укротява след 11 седмици на поскъпване

 Пазарът на храни на едро се укротява след 11 седмици на поскъпване

Наблюдава се интересно явление на пазара на храните по стоковите тържища в страната. След покачване на цените на енергийните ресурси и в следствие на повишеното търсене на плодове и зеленчуци през последни три месеца - юли, август и септември, от началото на октомври вече се отчита спад, при това втора поредна седмица. "Има укротяване на пазара, като застопоряване на определени ценови равнища, а при други са и надолу", обобщи председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов пред БНР. Потвърждават го и последните два седмични бюлетина на стоковия регулатор.

Второ поредно седмично поевтиняване на храните на едро отчита ДКСБТ, след като преди това в продължение на 11 седмици цените постоянно се повишаваха. Толкова продължително време на непрекъснато нарастване на цените на храните по стоковите тържища не е отчитано от началото на 2012 година (януари-март), след което е последвало продължително седмично поевтиняване.

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, към 15 октомври е на ниво от 1.632 пункта, докато на 8 октомври е бил 1.635 пункта или седмично понижение с 0.18 на сто. Темпът на поевтиняване, обаче, се забавя, тъй като в предходната седмица (4 - 8 октомври) цените спаднаха с 1.03 на сто.

Месечната равносметка

Преди това цените по тържищата се повишаваха с различен темп на нарастване. През миналия септември цените на едро са нараснали средно с 2.35%. През август месечното поскъпване е с 6.65%. За юли равносметката е отрицателна - храните на едро са поевтинели средно с 1.88%, сочат данните от седмичните бюлетини на ДКСБТ.

От тях става ясно, че последният спад на цените започва през първата работна седмица на юли (28 юни - 2 юли), когато храните по стоковите тържища поевтиняват с 1.47%, през следващите две (5-9 юли и 12-16 юли) цените спадат съответно с 2.98% и с 1.87 на сто. Следващите две седмици ДКСБТ отчита поскъпване с 2.39% (14-23 юли) и с 0.73% (26-30 юли).

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 ноември тази година), до 15 октомври храните на едро по стоковите тържищата в страната са поскъпнали с 4.35%, колкото и от началото на 2021 година. На годишна база, спрямо 15 октомври 2020 година, ИТЦ се е повишил с 8.29% (от 1.483 пункта), сочат обобщените данни от бюлетините на ДКСБТ.

Седмичната равносметка

показва, че от включените в седмичния бюлетин на ДКСБТ 35 хранителни продукта, 15 са поевтинели, 15 са поскъпнали, а пет са без промяна в цената.

Освен това, отново се наблюдава намаляване на ценовите разлики на храните по области. През отминалите пет работни дни (11 - 15 октомври) между 10-те основни храни, сравнявани от ДКСБТ в 18 областни центрове, е следната: най-голяма е разликата от 4.38 лева при кашкавала "Витоша" (от 9.12 лв./кг в Русе до 13.50 лв./кг в Монтана и Хасково); при кравето сирене разликата е 4.17 лева (от 4.59 лв./кг в Добрич до 8.76 лв./кг в Силистра); 3.60 лева е разликата при каймата смес (от 4.20 лв./кг в Бургас до 7.80 лв./кг във Велико Търново); при зрелия фасул разликата е 2.80 лева (от 2.00 лв./кг в Шумен до 4.80 лв./кг в Русе); 1.70 лева е разликата при замразеното пиле (от 3.00 лв./кг в Ямбол до 4.70 лв./кг във Враца и София); при ориза разликата е 1.21 лева (от 1.59 лв./кг в Хасково до 2.80 лв./кг в Шумен); 0.90 лева е разликата при слънчогледовото олио (от 2.80 лв./кг във Варна до 3.70 лв./кг в София); при брашното тип 500 разликата е 0.67 лева (от 0.68 лв./кг във Варна до 1.35 лв./кг в Благоевград); 0.31 лева е разликата при захарта (от 1.24 лв./кг в Добрич и Силистра до 1.55 лв./кг в Смолян); при яйцата разликата е 0.08 лева (от 0.18 лв./броя в Шумен и Варна до 0.26 лв./броя в София).

При основните месни, млечни и други хранителни продукти

от всичките 20 включени в бюлетина на ДКСБТ, на седмична база поевтинелите са 7, поскъпналите са 9 и пет са без промяна в цената, като трендът е в тесни граници, което е характерно за сегашния период на годината за тази група хранителни продукти - от минус 2.0% до плюс 1.4 на сто. Най-много е поскъпнала захарта (+1.4% до 1.42 лв./кг), следвана от слънчогледовото олио (+1.2% до 3.31 лв./литъра), прясното мляко (+1.1% до 1.83 лв./литъра), зрелия фасул (+0.8% до 3.96 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.8% до 4.00 лв./кг), кравето сирене (+0.3% до 7.27 лв./кг) и кашкавала "Витоша" (30.2% до 11.69 лв./кг).

Без промяна в цената са брашното тип 500 (1.09 лв./кг) и яйцата (0.22 лв./броя).

Най-много е поевтинял трайният варено-пушен салам (-2.0% до 8.65 лв./кг), следван от замразеното пиле (-1.1% до 4.47 лв./кг), ориза (-0.9% до 2.28 лв./кг), лещата (-0.7% до 2.88 лв./кг) и малотрайните колбаси, вкл. шунка (-0.4% до 5.55 лв./кг).

На годишна база, спрямо 15 октомври 2020 година, поскъпналите месни и млечни храни са значително повече от поевтинелите. Най-много са нараснали цените на кашкавала "Витоша" (+0.82 лева от 10.87 лв./кг преди една година), следвани от замразеното пиле (+0.49 лева от 3.98 лв./кг), лещата (+0.37 лева от 2.51 лв./кг), малотрайните колбаси (+0.28 лева от 5.27 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.17 лева от 3.83 лв./кг). Поевтиняло е само олиото (-0.18 лева от 2.49 лв./литъра).

При зеленчуците

на седмична база преобладават поевтинелите, като за тази група храни трендът е малко по-широк - от минус 4.4% до плюс 2.4 на сто. На седмична база най-много са поевтинели корнишоните (-4.4% до 1.74 лв./кг), следвани от оранжерийните домати (-2.7% до 1.83 лв./кг), зрелия кромид лук (-2.5% до 0.77 лв./кг), морковите (-2.0% до 0.97 лв./кг) и червения пипер (-0.6% до 1.62 лв./кг).

Най-много са поскъпнали оранжерийните краставици (+2.4% до 1.72 лв./кг), следвани от зелето (+2.2% до 0.94 лв./кг) и зеления пипер (+0.8% до 1.34 лв./кг). Без промяна в цената са картофите (0.79 лв./кг).

На годишна база преобладават поскъпналите, а са поевтинели само оранжерийните домати (-0.41 лева от 2.24 лв./кг преди година). Най-много са нараснали цените на оранжерийните краставици (+0.31 лева от 1.41 лв./кг), следвани от зелето (+0.29 лева от 0.65 лв./кг), морковите (+0.27 лева от 0.70 лв./кг), червения пипер (+0.24 лева от 1.38 лв./кг), зеления пипер (+0.22 лева от 1.12 лв./кг).

При плодовете

наблюдавани от ДКСБТ, преобладават поскъпналите, като трендът при тях по това време на годината също е широк - от минус 6.3% до плюс 6.0 на сто. Поевтиняване има само при лимоните (-6.3% до 2.08 лв./кг). Най-много е поскъпнало гроздето (+6.0% до 1.42 лв./кг), следвано от прасковите (+5.3% до 2.20 лв./кг) и бананите (+2.0% до 2.06 лв./кг). Без промяна в цената са ябълките (1.14 лв./кг).

На годишна база, обаче, поевтинелите зеленчуци са повече от поскъпналите. Най-много са спаднали цените на лимоните (-0.28 лева от 2.36 лв./кг преди година), следвани от гроздето (-0.03 лева от 1.45 лв./кг) и ябълките (-0.06 лева от 1.20 лв./кг). Поскъпнали са бананите (+0.09 лева от 1.97 лв./кг)./dir.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави