Търсене на
контакти на фирми
 

България предлага да учи узбеки на бизнес

България предлага да учи узбеки на бизнес

България има готовност да обучава управленски кадри за предприятия на малкия и среден бизнес от Узбекистан в рамките на стартиралата неотдавна програма на Евросъюза за устойчиво развитие в селските райони на страната. Държавата ни също така вижда голям неизползван търговски потенциал, който може да се развие с повече инициативи за представяне на експортните възможности на двете страни и подпомагане на деловите контакти.

Това заяви премиерът Бойко Борисов след среща с президента на Узбекистан Ислам Каримов в сряда. Министър-председателят ни е в Ташкент за участие в 20-ата международна конференция и изложба "Нефт и газ в Узбекистан”, в които са се включили над 200 компании от 26 държави. Той е придружаван от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков. По време на петролната конференция с телемост бе открит българо-узбекски завод за рециклиране на преработени масла.

Двустранният стокообмен за миналата година е бил едва 20.712 млн. долара, а България има интерес от неговото увеличаване и разнообразяване, заяви Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Според него има добри възможности за развитие на инвестиционното сътрудничество във високотехнологични производства и съвременно оборудване, селското стопанство, туризма, към които Узбекистан проявява голям интерес. Обменът на специалисти и взаимното посещение на делегации биха ускорили процеса на взаимодействие в тези области, смятат Борисов и Каримов.

Бихме приветствали по-широк интерес на узбекистански инвеститори към българската икономика, изтъкна българските премиер. Той запозна Каримов с концепцията за създаването на регионален газоразпределителен център край Варна и подчерта, че се работи усилено за реализацията на проекта за хъба "Балкан“ и гарантирането на газовите доставки в региона на Югоизточна и Централна Европа.

 

В сферата на транспорта българските фирми разполагат със значителен капацитет за участие в реализацията на Програмата за развитие и модернизация на инженерно-комуникационната и пътно-транспортната инфраструктура на Узбекистан, каза още Борисов.

Той изрази надежда Узбекистан да открие в близко бъдеще свое дипломатическо или консулско представителство в България и покани Каримов на посещение у нас и той прие.

"В България гледаме на Узбекистан като на наш стар приятел с възможности за сътрудничество не само в енергетиката, а също в земеделието, в туризма и като на мост към Централна Азия", заяви по-рано през деня премиерът Бойко Борисов при откриване чрез телемост от Ташкент на българо-узбекски завод за преработка на масла в град Ангрен в сряда.

"Смятам, че отношенията ни са пример за добро сътрудничество и приятелство в толкова сложния свят, който ни заобикаля, и се надявам, че започва нов етап, който да стимулира бизнесконтактите между двете страни”, каза още министър-председателят, след като с вицепремиера на Узбекистан Гуломжон Ибрахимов дадоха виртуален старт на предприятието, което е на българската компания "Приста Ойл” и държавното узбекистанско предприятие "Узнефтепродукт”.

В мощността са вложени 15 млн. долара, тя ще рециклира годишно 43 хил. т отработени масла и ще произвежда 30 хил. т базови масла.

"Дори и днес сме свидетели на иновация – вместо да пътуваме до завода, успяхме чрез видеовръзка да свържем днешната конференция с една българо-узбекска инвестиция в областта на енергийната ефективност, която води до опазване на околната среда, отработване и производство на нефтопродукти и разкриване на работни места”, каза още премиерът. Според нето Узбекистан може да стане мост за България към Централна Азия.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави