Търсене на
контакти на фирми
 

Българската позиция за ОСП: Обвързаната подкрепа остава ключов приоритет

Българската позиция за ОСП: Обвързаната подкрепа остава ключов приоритет

Ключов приоритет в новата Обща селскостопанска политика за България остава обвързаната подкрепа. Това заяви министърът на земеделието проф. д-р Христо Бозуков по време на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Люксембург.  Страната ни е удовлетворена от постигнатия компромис за  нивото на подкрепа от 13+2%. Той обаче изрази сериозно безпокойство от изключването на трапезните картофи от списъка с допустими за подпомагане по обвързаната подкрепа продукти. „От изключително значение за нас е да продължи прилагането на подкрепата за картофопроизводителите“.

Без подкрепа за картофопроизводителите?

България изготви Декларация, подкрепена от Румъния, Словакия и Чехия, в която се посочва, че запазването на всички инструменти за подпомагане на картофопроизводителите, които са налични в момента, е от огромно значение за нас и е в унисон с целите на реформата. Тя осигурява по-добро ниво на подпомагане за малките и средни производители, предотвратява обезлюдяването на районите с природни ограничения, като помага и да се запази природата от негативни последствия за околната среда и ландшафта. Има много важно социално въздействие върху множество малки земеделски стопани в отдалечени райони.

Запазва се преходната национална помощ

Друг много важен приоритет за страната е запазване на преходната национална помощ. България постигна продължаване на прилагането на този тип подкрепа, с възможност за актуализиране на референтните периоди за необвързаните схеми и с намаляващ бюджет с по 5% годишно от 2024 г. Според Бозуков страната ни би могла да прояви гъвкавост като приеме заделяне на 25% от директните плащания за еко-схеми. Важно е да се осигури подходящият инструмент за минимизиране на риска от неусвояване на средства чрез  прилагането на т.нар. „долна граница“, под която неизползваните средства за еко-схеми ще могат да се пренасочат за друг вид подпомагане за земеделските стопани.

В дух на компромис страната ни може да подкрепи използване на 10% от средствата за директни плащания за преразпределяне, в случай че за отчитането на този процент се включат и средствата от другите инструменти като тавани и намаления на плащанията, както и схемата за дребни земеделски стопани. Важно е обаче комбинирането на задължителните бюджети в отделните направления – за преразпределение на плащанията и за еко-схеми да не доведе до прекомерно намаление на базовата подкрепа на земеделските стопани.

Важен компромис

Договорена е възможността за изключване на стопанства до 10 хектара от прилагането на стандартите за Добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС) 8 и 9 относно диверсификация на културите и заделянето на минимален дял от обработваемите земи за екологични цели.

По думите на министъра, социалната условност е високоприоритетна за България тема в контекста на защитата на трудовите права на всички европейски граждани, заети в сектора на земеделието на ЕС. Бозуков подчерта, че  социалната условност следва да се прилага от 2025 г. по начин, който не създава допълнителна тежест.

Инвестиции в напояването

По отношение на инвестициите в напояването трябва да бъдат допустими такива за нови съоръжения. „Необходимо е да се осигури финансиране в размер на 100% от допустимите разходи за инвестиции в инфраструктура извън стопанството, която да бъде използвана за напояване“, категоричен бе проф. Бозуков./agrozona.bg

Коментари

  • 17.11.2022, 09:04
    Аз съм бизнесдама от френски произход и пребивавам във Франция, информирам ви за моите предложения, защото може да ви заинтересуват. Давам заеми между физически лица в размер от 1000 до 500 000 € изплащаем за период от 1 до 30 години с годишен лихвен процент* от 2%, за да ви даде възможност да изпълните проекта си на по-ниска цена.труден, Свръхзадлъжнялост, Банково досие, Инвеститори, търговец, който желае да направи своя капитал печеливш? Това е добре, предлагам ви възможността да изпълните всеки ваш проект и/или да опростите бюджета си.Освен това ще ви дам окончателен отговор в рамките на 24 часа*. Не чакайте повече и се възползвайте от тази възможност да финансирате вашите проекти!За всякаква информация, не се колебайте да се свържете с мен по всяко време на имейл: dellenbach.dominique1964@gmail.com
    DOMIENIQU
 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави