Търсене на
контакти на фирми
 

Александър Йоцев: Българските малки и средни предприятия губят, ако Китай получи статут на пазарна икономика

Александър Йоцев: Българските малки и средни предприятия губят, ако Китай получи статут на пазарна икономика

Българските малки и средни предприятия губят, ако Китай получи статут на пазарна икономика, тъй като те имат проблем с конкурентоспособността. Това каза за Агрозона Александър Йоцев, председател на Съюза на търговците на храни. По думите му не е по силите на нито едно предприятие в страната да има своя развойна дейност, да създава и прилага иновации. „За да се случи това държавата трябва да отделя огромен ресурс, което в България не се случва. Китай подпомага изключително много неща в този сектор и страната ни не може да бъде конкурентна. Те прилагат и условия, които ние не можем да възприемем – детски труд и почти робовладелски отношения“.

Йоцев коментира, че на фона на ЕС статут на пазарна икономика за Китай не би застрашил само големите икономики, които могат да бъдат конкурентноспособни. „ Възможно е и китайски стоки да залеят европейския пазар, ако САЩ се затвори само за американския пазар“ .

Китай настоява да получи статут на „Пазарна икономика“, сочи класификация на Световната търговска организация (СТО). Според Европейския бизнес това  ще се отрази пагубно за търговията на ЕС. При предишни преговори с Китай стана ясно, че страната е устремена да получи статут до края на 2016 г., но при изпълнение на определени условия. От договорените пет критерия източната страна е изпълнила само един – премахване на бартерната търговия. Неизпълнени са исканията за пазарно ориентиране на икономическите ресурси, корпоративно управление, права на собственост и отворен финансов сектор.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави