Търсене на
контакти на фирми
 

Гърци произвеждат хляб у нас и го връщат в техните магазини

Гърци произвеждат хляб у нас и го връщат в техните магазини

Гърци произвеждат хляб у нас и го връщат обратно. Все повече гръцки компании преместват производството на хранителни продукти в България и конкретно в Смолянския регион. Това каза пред Агрозона председателят на БСК – Смолян Иво Царев. Причината за това е че у нас заплащането на труда е доста по-ниско от това в южната ни съседка. Освен евтиния труд производителите се възползват и от улеснената процедура за създаване на фирма, както и от това, че цените за хранителните продукти са близо 2 пъти по-ниски.

Според статистика на НСИ 15 500 гръцки фирми са регистрирани в България към края на 2015 г. А към 31 декември 2014 г. броят им е 10 533, което прави увеличение с близо 50 %.

Друга мода сред чуждите фирми, работещи у нас е отглеждането на посадъчен материал от американска боровинка. Въпреки увеличеното производство няма опасност от наводняване на българския пазар. Продуктите се изнасят директно за Гърция и не попадат в България.

Иво Царев коментира още, че в момента български компании водят преговори с гръцките си партньори за износ на  минерална вода от страната ни към Гърция. Това обаче ще е трудно, защото южната ни съседка е производител на вода и има немалко минерални извори.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави