Търсене на
контакти на фирми
 

Американска технологична компания разшири бизнеса си в София

Американска технологична компания разшири бизнеса си в София

Българското дружество на американската група за автомобилни компоненти "Вистеон" (Visteon) разширява развойния си център у нас с още 150 служители. Така екипът на "Вистеон електроникс България" в София ще достигне 850 души.

За целта компанията премести офиса си в бизнес центъра "Кепитъл Форт", където ще държи 3 етажа с площ 8300 кв.м.

Дружеството е на българския пазар от 15 години. До средата на 2014 г. то беше част от "Джонсън Контролс" (Johnson Controls), чийто бизнес с автомобилна електроника беше придобит от "Вистеон" в сделка за 265 млн. долара.

В София 700 инженери, от които половината програмисти, разработват автомобилна електроника и софтуер за "Фолксваген", БМВ, "Опел", "Мазда", "Форд" и "Рено". Плановете на компанията са да подпише договори и с други автомобилни производители.

Офисът е така нареченият продуктов инженерингов център - работи върху целия цикъл от производството на автомобилна електроника - софтуер, хардуер и механика за автомобилна електроника - табла, дисплеи, мултимедийни устройства, комуникационни модули и др.

Секторът за автомобилни компоненти у нас расте много бързо - до над 1.65 млрд. евро, а заетите в него са над 25 хил., каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на новия офис. По думите му страната ни вече се позиционира като регионален център за иновации, комуникационни и информационни технологии, както и в автомобилния сектор, който е една от индустриите на бъдещето.

Според Маркус Шупфнер, главен технологичен директор на "Вистеон", разработката на автомобилен софтуер е най-бързо разрастващият се сегмент в глобалната автомобилна индустрия, а българският офис работи по много и различни иновативни решения в областта на автомобилните инфотейнмънт системи и дисплеи.

В София беше представен първия в индустрията "кокпит домейн контролер" - SmartCore, който се разработва в българския център за един от водещите европейски автогиганти и трябва да бъде представен през 2018 г. Продуктът е поверен на екип от над 100 инженери тук. Особеното при него е, че обединява управлението на цялата електроника и дисплеи в един автомобил през един модул.

Според Иван Михайлов бързото разрастване на центъра в София зависи от намирането на добри специалисти през следващите месеци. Освен че си сътрудничи с университети в страната, компанията отвори преди година и първата в България инженерна академия, с която сама се зае с обучаването на кадри.

През последната година компанията е наела около сто нови служители, като планира същия темп на растеж и през 2016 г.

Центърът в София е вторият най-голям развоен офис на "Вистеон". Компанията е базирана във Ван Бурен Тауншип, Мичиган. За нея работят 11 хил. служители в цял свят и очакванията й са продажбите на автомобилна електроника да достигнат 3.2 млрд. долара през тази година.

Гигантът е третият най-голям играч в сегмента за електроника в автомобилната кабина след Continental и Denso. През миналата година бюджетът за разработки на "Вистеон" е бил 294 млн. долара.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави