Търсене на
контакти на фирми
 

Триста икономисти искат падане на офшорната тайна

Триста икономисти искат падане на офшорната тайна

Група от 300 водещи световни икономистипризоваха за отпадане на офшорната тайна, съобщават британските медии. Инициативата е насочена най-вече към правителството на Великобритания, която не успява да убеди своите офшорни юрисдикции да спрат да крият истинските собственици на регистрираните на тяхна територия компании.

В писмо до световните лидери водещите икономически умове настояват всички държави публично да разкриват информация за истинските собственици на компаниите и тръстовете, регистрирани на тяхна територия. Другото искане е да се въведат нови глобални правила, изискващи компаниите да огласяват публично дейностите, подлежащи на облагане във всяка държава, в която оперират.

"Териториите, позволяващи скриването на активите във фиктивни компании или прехвърлянето на печалбите в компании, които не извършват никаква дейност, изкривяват работата на глобалната икономика", посочват експертите.

Сред най-известните имена в инициативата, координирана от неправителствената организация Oxfam, са авторът на икономически бестселъри ("Капиталът в XXI век") Тома Пикети и нобеловият лауреат Ангъс Дийтън. В списъка са също Ха-Джоон Чанг, уважаван икономист на развитието от "Кеймбридж", Джефри Сакс – съветник на генералния секретар на ООН Бан Ки Мун, Оливие Бланшар – бивш главен икономист на Международния валутен фонд.

Призивите идват в навечерието на срещата на високо равнище за борба с корупцията в четвъртък, на която домакин е Обединеното кралство. На нея ще присъстват лидерите на 40 държави, както и представители на Международния валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

Според авторите на писмото, между които има 47 британски професори, ролята на Великобритания като домакин на събитието плюс факта, че една трета от т.нар. данъчни оазиси попадат под суверенитета на кралството, са сериозни предпоставки страната да поведе борбата срещу укриването на данъци.

Според Oxfam фактът, че над половината от офшорните дружества, създадени от панамската правна кантора "Мосак Фонсека", от която тръгна скандалът "Панама Пейпърс", са регистрирани в Британските Вирджински острови, подкопава ролята на Обединеното кралство като лидер в борбата с порочните практики.

В последно време Великобритания се опитва да договори с отвъдморските си юрисдикции форма на автоматичен обмен на информация за истинските собственици на компаниите, но засега среща отпор. На този етап британските власти имат достъп до регистрите на собствеността в част от офшорните юрисдикции, но един автоматичен обмен би дал достъп на много по-широк кръг от държави.

В отделно проучване, публикувано също в понеделник, преподавателят от Колумбийския университет Джеймс Хенри съобщи, че е регистрирал увеличаване на сумата пари, която изтича от развиващите се пазари към офшорните зони (12.1 трилиона долара). Така например руските граждани разполагат с активи на стойност 1.3 трилиона долара в "данъчни оазиси", а жителите на Китай - с 1.2 трилиона долара.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави