Търсене на
контакти на фирми
 

МВФ предупреждава за глобална стагнация

МВФ предупреждава за глобална стагнация

Международният валутен фонд (МВФ) понижи своята прогноза за световния икономически ръст във връзка със слабите показатели на експорта и забавянето на инвестициите в САЩ, а също така с падането на цените на горивата. Фондът смята, че ръстът на световната икономика през 2016 г. ще е 3.2 на сто докато януарските очаквания бяха за 3.4 процента растеж., заяви водещият икономист на МВФ Морис Обстфелд на пресконференция.Променени са и прогнозите за 2017 г. от 3.6 на сто в началото на годината – на 3.5 процента ръст, според сегашните анализи. 

Фондът също така изказа и опасенията си, че излизане на Великобритания от Европейския съюз би нанесло допълнителен удар на глобалната икономика и създава опасност от стагнация. Опасността от така наречения вековен застой в световната икономика се засилва, според експерта от МВФ.

"Вековен застой" представлява забавяне на световната икономика до ниво, при което търсенето е недостатъчно, за да се избегне нискоскоростно дефлационно равновесие, според казаното от Обстфелд.

Цените на петрола ще се повишават, въпреки че равнището от 100 долара за барел едва ли ще бъде достигнато в скоро време, заяви главният икономист на МВФ в отговор на журналистически въпрос. Цените в момента изглеждат по-добре, отколкото в началото на годината при финансовите трусове, но колко устойчиво ще бъде новото по-високо ниво е трудно да се каже, обясни той.

МВФ е намалил оценката си спрямо почти всички развити икономики, сред които и за Русия и Латинска Америка. Прогнозите включват незначителни повишения за Китай и развиваща се Азия.

Относно България МВФ предвижда ръст на икономиката от 2.3 на сто за тази и за следващата година, което е над заложеното в бюджета 2-1 процента.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави