Търсене на
контакти на фирми
 

Концесията на летище София тръгва през март с начална цена от 550 млн. лв.

Концесията на летище София тръгва през март с начална цена от 550 млн. лв.

Процедурата по отдаване на концесия на летище "София" тръгва в средата на март с начална цена около 550 млн. лв. Процедурата е обвързана с плащането на концесионната такса за 35 години авансово, за да се платят дълговете на БДЖ. Това казва министърът на транспорта Ивайло Московски в интервю за в."Стандарт" без да се ангажира дали до края на годината ще има избран концесионер.

"Лично аз съм голям оптимист за тази процедура, тъй като почти всички големи европейски летищни оператори заявиха интерес и потвърдиха, че ще участват в процедурата за концесия на летище "София" при тези условия", казва Московски.

По думите му процедурата ще бъде състезание между оферти и "ще спечели този оператор, който даде най-много".

Прекратената поръчка за чистенето на летището

Обществената поръчка за чистенето на летище "София" е прекратена именно заради предстоящото отдаване на концесия на аерогарата, казва Московски.

Договорът за почистването беше за 5 години и "решихме, че най-целесъобразно е решението да бъде на бъдещия концесионер", обяснява той.

"А и досега също сме отказвали всички дългосрочни инвестиционни намерения на летище "София" именно с този аргумент - че е по-коректно бъдещият концесионер да взема важни решения", допълва министърът.

Договорът бе спрян след нареждане на премиера Бойко Борисов след разговор с чистачка от аерогарата. Обвиненията на чистачките бяха, че някой се готви да прибере 5 млн. лв. Това е разликата в цената на победителя и сегашната годишна издръжка за дейността, сочеха сметките на почистващия персонал.

Поръчката за почистването на летището беше обявена в края на 2012 г. по време на първия мандат на министър Московски. Тя се точеше няколко години, защото изборът на изпълнител беше обжалван. Договорът с победителя "Обединение Аеропорт Клийн" беше подписан в края на 2015 г. Участници в обединението са фирмите "Скавас Контрол", "Василка София" и "Сканклийн" и те трябваше да се грижат за чистотата на летището през следващите четири години срещу 13 млн. лв.

Московски обаче твърди в интервюто, че процедурата е прекратена "преди подписването на договора" с изпълнителя.

Концесията

За отдаването на концесия на летище "София" се говори още от първото правителство на Бойко Борисов, но така и не се стигна до обявяването й.

Сега вече "всички анализи за концесионната процедура са готови и се намират при областния управител на София, който актува имотите - публична държавна собственост", казва Московски. Той се надява се това да приключи до 1-2 седмици и веднага след това процедурата ще бъде пусната.

Концесията ще бъде за срок от 35 години. Бъдещият концесионер ще трябва да плати всички такси авансово още в началото. Сумата е заложена в бюджета за тази година, а парите ще отидат за погасяване на задълженията на БДЖ, казва Московски.

Той уточнява, че за да бъдат предоставени средствата на БДЖ, за да се разплатят с кредиторите, е нужно да има  нотификация за държавна помощ от Европейската комисия.
Процедурата по нотификацията е в напреднала фаза и вече има позитивни сигнали от Брюксел, че ще бъде одобрена, казва Московски.

Оздравяването на БДЖ обвързано с тол-таксите

Второто важно нещо, за да бъде успешно оздравяването на БДЖ, което задължително трябва да се случи, е по най-бързия начин да бъде въведена тол-система в пътната инфраструктура, заявява транспортният министър. 

Причината е, че "именно там е най-големият финансов дисбаланс". Сега инфраструктурните такси, които събират Националната компания "Железопътна инфраструктура", пристанищата и летищата са разходно ориентирани. В същото време за пътищата има фиксирани приходи от винетки, от които получават около 200 млн. лв. на година. Проблемът е, че за да се поддържат, на пътищата им трябват около 600 млн. лв. годишно и държавният бюджет им ги дава, казва Московски.

По думите му ако се въведе тол-системата, нещата ще придобият съвсем друг вид. Причината ще се плаща за изминато разстояние на принципа който руши плаща най-много. Това ще доведе основно до поскъпване на превози на товари с автомобилен транспорт. В момента половината от тежкотоварния трафик в страната е транзитен. От втората или третата година след въвеждането на тол-системата ще се събират около 1 млрд. лева годишно. По този начин ще отпадне държавната субсидия за Агенция "Пътна инфраструктура" от една страна и от друга ще се освободи финансов ресурс за подпомагане на железницата, казва Московски.

В момента транзитното преминаване през страната ни е около 10 пъти по-евтино спрямо останалите европейски страни. С въвеждането на тол-системата всеки превозвач ще си прави  сметката дали ще му е по-изгодно да превози товара по шосе или с влак, така че наистина очакваме част от товарите да се пренасочат към железницата, посочва министърът.

За целта вече се проектират терминали в Драгоман и Свиленград и се възлага предпроектни проучвания за подобен терминал и във Видин. Към момента единственият готов проект е за терминала в Русе и предстои изграждането му.

"Та ако по-скоро се въведе тол системата в България, едва тогава ще бъде възстановена възможността железницата да излезе на печалба", казва в заключение Московски. /Mediapool                              

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави