Търсене на
контакти на фирми
 

Иран ни залива с евтини дини по 5 стотинки килото

Иран ни залива с евтини дини по 5 стотинки килото

Ирански дини по пет стотинки килото ще залеят българския пазар през лятото. В тънката цена ще влизат дори транспортните разходи. Това прогнозира експертът Александър Йоцев, член на управителния съвет на Българската стопанска камара и изпълнителен директор на Съюза на търговците на храни в България. Освен това импортът ще започне много преди нашата стока да узрее заради по-топлия климат при персите, предупреди той.Иран е в челната тройка в света по производство на дини. Страната има изключително развито селско стопанство, тамошните земеделци получават високи субсидии за продукцията си, а символичната стойност ще бъде само за да няма обвинение срещу Техеран за дъмпинг на Стария континент, пише "Монитор". 

В началото на годината Европейският съюз премахна икономическите санкции срещу Иран, които бяха наложени заради готвената от страната ядрена програма. По този начин достъпът до европейските пазари е облекчен, затова трябва да очакваме не само евтини любеници, но и всички плодове и зеленчуци, които по принцип виреят у нас, както и в субтропика, уточни още Йоцев.

Това няма да е първият удар срещу родните производители на дини. С влизането на страната ни в Европейския съюз пазарите бяха наводнени с евтини дини от съседна Гърция. Доставната цена на сладкия плод от борсите в Гърция падна до 10 стотинки през миналото лято. Много родни производители вече се отказаха от това производство, защото е трудоемко, а приходите постоянно намаляват.

Аграрната статистика показва, че преди десетина години с дини за засадени 48 014 декара, а с пъпеши 22 675 дка. През 2005 г. общото производство на дини е намаляло с 25 на сто, спрямо 2004 г., а на пъпеши с 18,5%, сочат данните. По това време около 15 на сто от производството на дини е отивало за собствена консумация, производителите са задържали 30 на сто от пъпешите за собствена консумация.

Две петилетки по-късно – през 2014 г. у нас са отглеждани дини на 28 610 дка, което е с 20 хил. дка по-малко, освен това площите с пъпеши са се свили повече от 4 пъти до символичните 4820 декара. Запазва се трагичната тенденция да се свиват не само терените, които са намалели наполовина, но освен това и добивите са с 38 % по-ниски. С тези темпове след още 10 лета пъпеши изобщо няма да се отглеждат, освен в дворовете, а дините ще се свият до по-малко от 10 хил. декара в страната./БЛИЦ 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави