Търсене на
контакти на фирми
 

Най-сетне развръзка за кражбата на века - арестуват одиторите на КТБ от KPMG?!

Най-сетне развръзка за кражбата на века - арестуват одиторите на КТБ от KPMG?!

Босовете на скандалната одиторска фирма KPMG Маргарита Голева и Красимир Хаджидинев в най-скоро време могат да бъдат прибрани в ареста на Националната следствена служба и да се простят със заможния си начин на живот, пише ПИК.

През април м.г. двамата бяха обвинени, че периода  от началото на 2009 г. до 20 юни 2014 г. умишлено са улеснили изпълнителните директори на "КТБ" АД -  Орлин Русев, Илиян Зафиров, Александър Пантелеев и Георги Христов да не положат достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването и запазването на повереното им имущество. От това е последвало разпиляване на имуществото на "Корпоративна търговска банка" АД и са последвали значителни щети за банката - намаляване на капиталовата адекватност и влошаване на ликвидността, както и предизвикване на ликвидна криза. Това е  довело до поставяне на "КТБ" АД по особен надзор и до намаляване на пазарната й капитализация. 

Сега магистратите работят по нови скандални улики, на които са се натъкнали в хода на разследването по случая. 

Става ясно, че баш шефката на скандалната компания Маргарита Голева е била състудентка в УНСС на дългогодишния управител на БНБ Иван Искров по времето, в което КТБ се превръщаше в зловреден финансов октопод. При следването си в УНСС Колева се е сприятелила и с Цветан Василев, а след това се е превърнала в негова лична одиторка. 

Нещо повече - налице са неопровержими данни, че Голева и Цветан Василев са купонясвали на Доминикана и Южна Америка. 

Самата Голева е признала за воаяжите по време на разпитите й в прокуратурата. Нещо повече – обяснила е, че от години е близка приятелка на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев. 

В това нямаше да има нищо нередно, ако двамата не бяха заемали позициите, на които са. 

Става ясно, че е налице крещящ конфликт на интереси. 

Голева лети и гуляе с Цветан Василев, а след това одитира банката му и не открива каквито и да било нарушения. 

В същото време над „KPMG“ вероятно е спуснат чадър от част от членовете на Комисията по публичен надзор. Твърди се, че някои от членовете на регулаторния орган са били мотивирани със сумата от 300 000 евро, за да не вземат лиценза на скандалната компания. 

Единият от членовете на Комисията по публичен надзор - Иван Мавров - Ванко, е демонстрирал невиждан лукс при покупката на новите си придобивки. Компетентните органи скоро ще надникнат в банковите му сметки и тогава за него може да стане страшно. 

Гласът на същия този Мавров се е оказал спасяващ за лиценза на KPMG. Благодарение на Ванко одиторската компания бе погалена със смешната глоба от 100 000 лева при положение, че тя не е предприемала каквито и да било мерки за разкриване на безобразията със свързаните фирми и раздаваните към тях необезпечени кредити възлизащи на десетки милиони левове.  

В крайна сметка ощетени бяха държавата, данъкоплатците и депозантите в КТБ. 

Медията ни научи, че в службите за сигурност е постъпил притеснителен сигнал, че босовете на KPMG Голева и Хаджидинев са получили информация, че могат да бъдат задържани и се готвят да последват банкера-беглец Цветан Василев, който от година се крие в Белград. 

При създалата се ситуация вероятността Голева и Хаджидиневи да бъдат оковани с белезници нараства с всеки изминал час.

 

Прибави коментар

   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави