Търсене на
контакти на фирми
 

Бавария се цели в Бургас – градът бил рай за ИТ сектора

Бавария се цели в Бургас – градът бил рай за ИТ сектора

Немският вестник „Байерише щатсцайтунг" публикува прелюбопитен материал от кръглата маса в Мюнхен (Бавария) с делегацията от Бургас, начело с кмета Димитър Николов, съобщава "Флагман". Ето как журналистът от немския седмичник за политика, икономика, общество и култура Ралф Швайнфурт описва стопанската обстановка в нашия град. Той определя Бургас като рай за компаниите от ИТ сектора. Град Бургас се намира в Югоизточна България. Той разполага с модерна телекомуникационна мрежа и предлага обслужване срещу най-ниските заплати в целия Европейски съюз. Пристанищният град с население от около 207 хил. жители изглежда особено привлекателен за баварската икономика и в частност за фирмите, заети в областта на информационните технологии и колцентровете. Това стана ясно на кръглата маса в Мюнхен, проведена от Сдружението на баварската икономика съвместно с делегацията от Бургас.

„Предприятията, членуващи в нашата организация, са притеснени", съобщи главният търговски директор на дружеството Бертрам Бросард във връзка с предстоящите законови промени.

„Очевидно е, че в скоро време и в Бавария колцентровете няма да имат право да работят през събота и неделя".

Директорът обаче веднага наостри слух, щом Димитър Николов, консервативният кмет на Бургас, започна да разказва за отличните телекомуникационни мрежи в своя град, за ниските заплати и добрите познания по немски на голяма част от българите.

„Това е добър шанс за развитието на Вашето икономическо пространство", обясни главният търговски директор и обеща да се застъпи за Бургас пред членовете на своята организация, които поддържат колцентрове.

Бросард вижда и огромни възможности за ИТ-сектора в Бургас. Тъй като в Бавария специалистите по информационни технологии са дефицит от дълго време насам, тази липса би могла да бъде попълнена с млади, добре образовани българи от бранша. Според градоначалника Николов в Бургас вече има шест софтуерни предприятия и той се надява те да стават все повече. Двата университета и четирите колежа в града имат капацитета да подготвят достатъчно кадри за икономическия отрасъл.

„В Бургас се намира и най-голямото българско предприятие за производство на кабели", подчерта кметът. Пристанищният град е изключително подходящ за ИТ индустрията. Той разполага и с най-голямата нефтена рафинерия в страната, ръководена от руснаци - концернът „Лукойл”.

Черноморската военна флота, бреговата охрана и българската агенция по риболов също се намират на територията на Бургас.

„Съвсем наскоро построихме ново рибарско пристанище", каза Николов. По този начин управата на града се съобразява с нарастващото търсене от страна на клиентите.

Потенциалът на залива е толкова голям, че предстои изграждането на второ рибарско пристанище.

Българската делегация е готова мигновено да започне съвместна дейност с баварските предприятия в най-различни сфери на икономиката. Но търговският директор Бросард подчерта, че е желателно да се стартира плавно и усилията да се концентрират към ИТ и колцентър сектора.

Предвид напиращата вълна от мигранти към Бавария и Германия, би било огромно предизвикателство да се форсират подобни кооперации. Трябва да се спазва необходимия интензитет на действие.

Кметът Николов все пак остана доволен от посланието и позовавайки се на гиганта за разпространение на стоки „Амазон", илюстрира колко подходящ е неговият град за колцентър дейности. Първоначално компанията е искала да изгради немски колцентър във Филипините. Но това е щяло да отнеме прекалено много време.

„При нас разходът за време и поддръжка на персонал са напълно изгодни", допълни Николов. „Амазон" се е погрижил дори за курсове по немски на българите. Според кмета понастоящем в колцентъра се назначават по 4-5 нови служители дневно.

По мнение на главния директор Бросард предимствата, които България осигурява във връзка с разходите, са истински стимул за баварската икономика.

В крайна сметка няма друга държава-членка на Европейския съюз, която може да се конкурира със заплащане от 3 ерво на час, а още повече областите от Западна Германия, в които средната часова ставка е 39,97 евро. България предлага и най-ниските наеми за търговски и офис площи в цяла Европа. Данъците също са най-ниските за Европа: 10% корпоративен данък и 10% подоходен.

Всичко това са само рамкови условия, от които бургаският регион може да извлече огромна полза. Наличен е голям потенциал и в областта на туризма. В гигантското пристанище на града има достатъчно място за круизни кораби, а черноморският бряг предлага различни атракции в културната и развлекателна сфера.

Въпреки всички изброени позитиви, двустранната търговия между Бавария и България е все още в зародиша си. През 2014 градът експортира стоки на стойност 376,3 милиона евро. Това са едва 0,2% от целия баварски износ. Но пък вносът от България през същата година възлиза на 426,5 милиона евро. По този начин Бавария е постигнала дефицит във външната си търговия в размер на около 50 милиона евро. „Тази ситуация е по-скоро необичайна за Бавария", каза Бросард. За България се изнасят предимно машини, автомобили и резервни части за автомобили, а от там се внася най-вече електрическо оборудване и облекло.

От съществено значение ще е проектът в област Дегендорф, който ще ускори обмена между Бавария и България. От 1 септември 2016 година при съвместни действия със Сдружението на баварската икономика , младите българи ще идват на обучение в Дегендорф. Този проект има по-дълга история за областния управител Кристиан Бернрайтер (от Християнсоциалното обединене в Бавария), които същевременно е и президент на областния съвет.

Образователната програма функционира от няколко години насам, но повишените бюрократични изисквания стават прекалено големи, за да могат да бъдат покрити качествено. Но откакто в проекта се включва и Сдружението на баварската икономика, вече нищо не пречи на неговата реализация и на успешния обмен.

"С този проект област Дегендорф желае да противодейства на дефицита от специалисти, тъй като много от младите хора биха взели решението да останат тук", каза Бернрейтер.

Превод от немски: Екатерина Джутева

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави