Търсене на
контакти на фирми
 

Юроактив: Сашо Дончев предаде руснаците на Брюксел

Юроактив: Сашо Дончев предаде руснаците на Брюксел

Под заглавие "Газовата война в България разкрива тайна стратегия на "Газпром" базираният в Брюксел „Юроактив” разказва подробно за конфликта между "Овергаз" и държавните дружества под шапката на Българския енергиен холдинг (БЕХ), разиграл се в последните дни на миналата и първите дни на тази година след като руската "Газпром експорт" (която е съакционер в "Овергаз") прекъсна доставки за нея. Конфликтът възникна на фона на намерението на акционерите да се разделят. В публикацията са цитирани и опасенията на премиера Бойко Борисов, който видя в казуса заговор срещу правителството.  Изпълнителният директор на "Овергаз Инк." Сашо Дончев е писал до Европейската комисия седмица преди да стане известно за спирането на газовите доставки за компанията му от Русия и е предупредил Брюксел, че Москва опитва да съживи проекта "Южен поток" в България, информира електронното издание , цитирано от „Дневник”.

В писмото на Дончев до Еврокомисията, което представител на медиата е видял, българският бизнесмен предупреждава за злоупотреба на "Газпром" с господстващо положение при доставката на газ и за риск от сериозни и непоправими щети за конкуренцията.

"Всяко прекъсване на доставките от "Газпром експорт", дори за кратък период, би довело по всяка вероятност до трайното заличаване на "Овергаз" като единствения конкурент в България", пише Дончев, чието дружество държи 10% от пазара.

Констатацията му е направена само седмица преди руското външно министерство да обяви, че "Русия няма да остави България без синьо гориво по линия на държавното дружество "Булгаргаз", докато с "Овергаз" има натрупани въпроси за решаване.

От писмото на Дончев до Брюксел, цитирано от "Юроактив", се разбира и това, че зам.-шефът на "Газпром" Александър Медведев го е предупредил устно на 21 декември за предстоящото спиране на доставките въпреки действащия договор.

"Овергаз" подозира, че това (съвпадението на интересите на "Газпром" и Българския енергиен холдинг) е политически мотивирано от желанието на Русия да съживи "Южен поток" след възникналото напрежение между Русия и Турция", пише Дончев в писмото, цитирано от европейското издание.

Това косвено потвърди и премиерът Бойко Борисов, който в първото си за годината телевизионно интервю на 4 януари заяви: "Позицията на руската страна в казуса е много стриктна" като я обясни именно с интереса на Москва към доставки през бъдещия газов хъб в България след изострянето на отношенията между Русия и Турция.

"Те истински се надяват, че на газовия разпределител "Балкан" ще дойдат две техни тръби по 10 милиарда кубика, около 20 милиарда кубически метра газ", каза премиерът пред Би Ти Ви.

Брюкселската медиа коментира, че има достатъчно знаци за плановете на България да "доведе руския газ до своите граници, както Германия, която планира разширяване на "Северен поток" и отбелязва, че "Борисов обаче предпочита да нарича проекта "газов хъб" вместо "Южен поток". /БЛИЦ

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави