Търсене на
контакти на фирми
 

НЕК за пръв път на печалба от 5 години насам

НЕК за пръв път на печалба от 5 години насам

Националната електрическа компания (НЕК) за пръв път от 5 години регистрира печалба на фона на непрекъснатите загуби в предходните отчетни периоди. От 800 млн лева загуби на година, в края на декември 2015-та НЕК отчита тарифен излишък от 100 млн лева. Това заяви в Хасково депутатът от ГЕРБ и бивш енергиен министър от кабинета Борисов 1 Делян Добрев. Националната електрическа компания все още има дефицит от над 4 млрд лева натрупан от предходните десетилетия, но сега той ще се намали на 3.9 млрд, нещо, което не се е случвало от много време. Преди седмица е извършено и първо плащане от държавата към НЕК в размер на 180 млн лева, допълни Добрев. Според него до положителния финансов резултат се е стигнало с двукратните промени в закона. В резултат на тях е създаден фонд Енергийна ефективност, който е предприел серия адекватни мерки. На първо място са ликвидирани преференциите на новооткриваните ВЕИ-та и те вече не могат да продават скъп ток. На съществуващите ВЕИ-та пък е наложено ограничение в продажбата на скъпа енергия, като от преференциално платените досега 1250 часа са извадени 5 % собствени нужди на ВЕИ-то. Това ограничава скъпо продаваната енергия на 1188 часа, което пести по 50 млн лева годишно, изчисли Добрев. Според него по-голямата част от ВЕИ-та са достигнали този таван още в края на октомври, а произведената им впоследствие енергия се плаща по общите цени на българския енергиен пазар. Незасегнати от рестрикциите остават само онези ВЕИ-та условно наречени „покривни“ които произвеждат ток до 30 киловатчаса.

Друга взета мярка с добър резултат е че бизнесът е изравнен с публичния сектор в поемането на социалната тежест при формирането цената на тока. За пръв път е създаден и истински независим енергиен регулатор. Досега той се назначаваше от МС, сега се избира от НС. Така се получава че най-голямата парламентарно представена партия ГЕРБ има само двама нейни членове от 10-те в ДКЕВР, което превръща органа в независим от изпълнителната власт, допълни депутата.

Излизането на НЕК на печалба означава че няма да има натиск за повишаване цената на тока от догодина. Добрев отказа да прогнозира цени, но намекна не само че няма да има поскъпване, а и че е възможно понижаване цената на битовата електроенергия. „Двата фактора които налагат поскъпване на електроенергията са дефицитът в НЕК и цената на природния газ. Нек обаче вече е на печалба, а по договор газта е вързана с цената на петрола. При нива от 37 долара на барел петрол, природния газ ще се запази на 160 лв за кубик, една ниска цена, която не изисква промяна нагоре в цената на електроенергията“ обясни той. За либерализация на енергийния пазар може да се говори едва през втората половина на 2016-та година, понеже още не е завършено изготвянето на модела по който да стане тази либерализация. Това не означава че от следващият ден всички излизаме на свободния пазар и си избираме доставчик на ток. Това ще стане само ако цените на този свободен пазар са по-добри от тези предлагани от обществения доставчик, уточни енергийния експерт.

„Реформите в енергийния сектор са извършени на 80 % и тепърва ще започнем да берем плодовете им“ прояви оптимизъм депутата. През февруари март започват сондажите за нефт и природен газ в акваторията на Черно море в блоковете Хан Аспарух и Терес. Първият сондаж ще бъде на дълбочина 5 км при 1 км воден стълб. При наличието на открити залежи край румънския бряг от 86 млрд кубични метра газ, в 3 пъти по-големия блок Хан Аспарух очаквам поне 100 млрд газ, категоричен е Делян Добрев.

Третият приоритет на енергийния сектор-санирането, също се изпълнява с ударни темпове. Общините отличници по сключени договори за саниране са Бургас със 196 договора и Благоевград със 145. Изненадващо Хасково е на път да изпревари третия-столична община, която е със 107 сключени договора. В Града на Богородица договорите са 105, като над 60 от тях са сключени след като кандидатът на ГЕРБ Добри Беливанов спечели кметските избори през октомври тази година.

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави