Търсене на
контакти на фирми
 

Участвай в конкурса "ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК" 2021

Участвай в конкурса

Ако си артистична натура, занимаваш се с фотография, рисуване или писане и за теб изкуството е мегафон за изразяване на гражданска позиция по важни, обществени теми – осмели се и кандидатствай в четвъртото издание на конкурса за социално ангажирано изкуство

ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021

Правото на сдружаване, правото на мирни събрания (протести) и свободата на словото се презареждат с ново съдържание и начин на упражняване във виртуалния свят. Как възприемаш тази дигитална трансформация – повече възможности, повече свобода или повече ограничения и предизвикателства? Какво казва въображението ти?

Покажи ни чрез твои авторски фотографии, илюстрации или текстове – изпрати ни ги до 1 юни 2021 г. и участвай в конкурса.

Авторските творби могат да стъпват върху реални примери, случки и събития, които са те вдъхновили да споделиш гледната си точка на творец към темата за дигиталното презареждане на правото на сдружаване, правото на мирни събрания или свободата на словото.

За отправна точка на творческата ти идея можеш да използваш някой от въпросите:

>> Как преборваме цензурата, дезинформацията и фалшивите новини в онлайн средата? – пресечната точка между свободата на изразяване, критичната мисъл и говоренето на неистини.

>> Как протестираме от виртуалните площади? - дигиталните инструменти, които помагат да изразяваме гражданска позиция по значими обществени теми.

>> Как се сдружаваме и работим онлайн в името на общи каузи? – гласът на гражданските организации и техните общности в онлайн пространството, нови форми на обединяване и сдружаване във виртуалния безграничен свят.

  • Конкурсът ще бъде отворен за участие от 1 април до 1 юни 2021 г., вкл. (виж по-долу повече за правилата, формуляра и кой може да участва).
  • Всяка сряда - на 14, 21, 28 април 2021 г. - ще има отворени творчески срещи с представили на журито. Те ще споделят ценни насоки и техники за разгръщане на концептуалната идея в завършена илюстрация, текст или фотография, отправяща социални послания (виж програмата на срещите по-долу).
  • През лятото на 2021 г. произведенията ще бъдат оценени от жури с дългогодишен професионален опит (виж кои са хората в журито малко по-долу).
  • Докато журито оценява, публиката ще може да номинира във Фейсбук най-добрите творби във всяка от 3-те категории. Гласуването ще бъде отворено от 15 юни до 15 юли 2021 г. (правилата за гласуване са по-долу).
  • Авторите на творбите от 3-те категории, оценени на „Първо място“ от журито, както и тези, получили специалното отличие „Изборът на публиката“ в резултат на онлайн гласуването, ще бъдат удостоени с парична награда от наградния фонд** на конкурса и предметни награди (виж в края на обявата как можеш да подкрепиш усилията ни за набиране на наградния фонд за будните артисти)
  • Първенците във всяка категория ще получат допълнителна награда - участие в интервю за Списание 8 през септември и октомври 2021 г.
  • На 26 август 2021 г. на Фестивал на Гражданския будилник в София ще наградим отличените автори, а техните творби ще бъдат представени в изложба на открито пред Народния театър „Иван Вазов“ и разпространени в онлайн изложба.

ГРАФИК НА КОНКУРСА

>> Кандидатстване в конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021: 1 април – 1 юни 2021 г.

>> Онлайн гласуване на публиката: 15 юни – 15 юли 2021 г.

>> ФЕСТИВАЛ НА ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК, награждаване на авторите и откриване на изложбата в София: 26 август 2021 г.

>> Сключване на договорите за награда с отличените автори: в края на август-началото на септември 2021 г. 

КРЕАТИВНИ РАБОТИЛНИЦИ

Доц. д-р Марин Бодаков („Текст“), Мирослав Маринов („Фотография“) и Велина Мавродинова („Илюстрация") са част от журито на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК от 2019 г. насам. Те ще водят 3 креативни работилници, в които ще споделят ценни насоки и техники как да разгърнеш една концептуална идея и да я претвориш в текст, фотография или илюстрация с висока художествена стойност. Членовете на журито ще дадат и много практически съвети, които ще ти бъдат от полза, когато чрез творбата си искаш да предадеш социално ангажирано послание.

Срещите ще са много полезни и за кандидатите в тазгодишния конкурс. Не пропускай този шанс!

>> ВИЖ: ПРОГРАМАТА НА РАБОТИЛНИЦИТЕ

>> ЗАПИШИ СЕ В РАБОТИЛНИЦИТЕ: ФОРМУЛЯР ЗА РЕГИСТРАЦИЯ

ПРАВИЛА ЗА УЧАСТИЕ

  • Кандидатстващите фотографии, илюстрации и текстове трябва да бъдат авторски произведения, които изследват и/или отразяват отношение към дигиталната трансформация на правото на сдружаване, на правото на мирни събрания (протести) или на свободата на словото във виртуалния свят.
  • Всеки автор може да подаде до 5 творби за участие във всяка една от 3-те категории.
  • В категория „Фотография“ се приемат професионални фотографии и любителски снимки.
  • В категория „Илюстрация“ се приемат рисунки, живопис, илюстрации, графични изображения, колажи, типографски работи и комикси.
  • В категория „Текст“ се приемат есета, текстове с поезия и проза. Текстовете трябва да са с максимален обем до 1,500 думи.
  • Към кандидатурата задължително се посочват:
  • Две имена, имейл и телефон за връзка с автора/авторския колектив;
  • Категория на творбата/серията творби;
  • Заглавие на творбата/серията творби;
  • Кратка аргументация на творческата идея, реферираща към избраното право/права (максимум до 100 думи);
  • Кратка история на творбата/серията творби - кога е създадена и какво е провокирало автора/авторския колектив да я създаде;
  • Съгласие, съотв. несъгласието на автора/авторския колектив за публикуване на творбата/серията творби във Фейсбук страницата на конкурса за гласуване от публиката;
  • Авторите, чиито творби са отличени в конкурса и класирани за включване в изложбите, следва да разрешат и изрично да предоставят на Български център за нестопанско право организатор на конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК 2021 - безвъзмездното право на ползване върху авторските творби за популяризиране на резултатите от конкурса и разпространение на творбите с некомерсиална цел посредством изложбите и банката с изображения за свободно ползване от трети лица.

Важно: Български център за нестопанско право ще направи предварителен подбор на получените кандидатури за тяхното съответствие с темата и правилата на конкурса. Авторски произведения, които не отговарят на условията на конкурса, уронват доброто име на организатора, подстрекават към насилие или език на омразата няма да бъдат допуснати до оценка от журито, както и за публично гласуване.

Важно: Български център за нестопанско право не използва, не разпространява и не популяризира по никакъв начин некласирани от журито авторски произведения, получени на етап кандидатстване, чиито автори във формуляра за кандидатстване са отбелязали изричното си несъгласие творбите им да бъдат публикувани на Фейсбук страницата на конкурса за гласуване от публиката.

  КОЙ МОЖЕ ДА УЧАСТВА?

В конкурса могат да участват български и чуждестранни автори. Приемат се работи на утвърдени автори, както и се окуражава кандидатстването на творци, които са в началото на своята творческа кариера. Не е задължително участниците да имат професионален творчески опит или техни творби да са били излагани или публикувани другаде.

 

КАТЕГОРИИ И ЖУРИ

Авторите могат да участват във всяка от 3-те категории: „Фотография“, „Илюстрация“, „Текст“. Творбите ще бъдат разгледани и оценени от жури от изтъкнати професионалисти и културни деятели в съответната категория:

ЖУРИ В КАТЕГОРИЯ "ФОТОГРАФИЯ"

ГЛАСУВАНЕ НА ПУБЛИКАТА

 

Докато професионалното жури оценява произведенията, публиката също ще може да излъчи своите фаворити. От 15 юни до 15 юли 2021 г., 23:59 часа, ще тече онлайн гласуване във Фейсбук страницата на ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК. Творбите, получили най-голям брой споделяния в своята категория („Фотография“, „Илюстрация“, „Текст“), ще бъдат удостоени с отличието „Изборът на публиката“, а техните автори ще бъдат удостоени с парична награда от наградния фонд** на конкурса и символични предметни награди.

>> ВИЖ ТУК: ОФИЦИАЛНИ ПРАВИЛА ЗА ГЛАСУВАНЕ ЗА НАГРАДАТА „ИЗБОРЪТ НА ПУБЛИКАТА“

НАГРАДИ

Най-добрите, въздействащи и свързани с темата на конкурса творби ще бъдат удостоени с парични и символични предметни награди - комплект бандана шалове и платнени торби с дизайнерската визия на ГРАЖДАНСКИЯ БУДИЛНИК.

Авторите на произведенията, класирани от журито, както и тези, избрани от публиката за призовото „Първо място“ във всяка от трите категории, ще получат парична награда. Те ще си разпределят средствата от наградния фонд** на конкурса. Ще получат възможност и за популяризиране на творчеството им чрез специално интервю в Списание 8.

По-широка селекция произведения ще бъдат представени в изложба на открито пред Народния театър „Иван Вазов“ в София, както и популяризирани в онлайн изложба. Отличените произведения ще бъдат публикувани в онлайн банка за свободно ползване на изображения на сайта на Български център за нестопанско право.

ИЗПРАЩАНЕ НА ТВОРБИТЕ

За участие в конкурса се попълва формуляр за кандидатстване.

Дигиталните копия на авторските фотографии, илюстрации и текстове се изпращат във формат: jpg, png, pdf или word – като прикачени файлове или, ако са по-големи от 5 MB, чрез линк за сваляне на файловете от платформа за безплатно споделяне (например, wetransfer.com; dox.bg; tranz.it; dropbox.com) .

Формулярът за кандидатстване и приложените към него творби се изпращат на имейл: budilnik@bcnl.org, лице за контакт – Айлин Юмерова.

Краен срок за кандидатстване1 юни 2021 г., включително.

За четвърта година търсим подкрепа на дарители, за да насърчаваме млади творци да развиват таланта си, вдъхновявайки се от случващото се с гражданските ни права.

До 1 юни 2021 г. целим  да наберем сумата от 1500 лв.

Набраните дарения ще бъдат раздадени под формата на парични награди за шестте най-вълнуващи авторски произведения в категориите на конкурса – „Илюстрация“, „Фотография“ и „Текст“, избрани от жури и след гласуване на публиката.    

Подкрепи социално ангажираните творци сега с дарение на >> Platformata.bg <<

Дари за каузата на ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК и стани двигател за промяна!

Заедно ще дадем заслужено внимание на новото, талантливо поколение илюстратори, фотографи и писатели - будни за правата си и ангажирани с темите на гражданско общество в България. Ние вярваме, че те са новите гласове, критични и мощни в своя изказ, владеещи силата на изкуството. Те са мегафонът на времето.

ЗА ОРГАНИЗАТОРА И КОНКУРСА ДО МОМЕНТА

Мисията на Български център за нестопанско право е да помага на хората да се сдружават и заедно да случват идеите си за по-добър свят. С конкурса ГРАЖДАНСКИ БУДИЛНИК за четвърта година даваме пространство на будни и социално ангажирани творци да отправят послания за важността на свободата да се сдружаваме за общи действия, да отстояваме открито целите си и да казваме какво мислим. Доверяваме се на силата на изкуството и вярваме, че то може да предизвиква промяна в хора и общности.

В изданията на конкурса до момента участие взеха над 280 автори. Благодарение на дарители успяхме да подкрепим творческото развитие на 9 млади творци, с общата стойност от 2550 лв.
През изминалата 2020 г. в конкурса се включиха 114 автори с 226 илюстрации, фотографии и текстове. Всеки един от първенците в 3-те категории получи парична награда от 300 лв.

Тази година можеш да си един от тях. Участвай!

ngobg.info

 



 


 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави