Търсене на
контакти на фирми
 

Фабрика за нови бизнеси

Фабрика за нови бизнеси

Те са млади, амбициозни, предприемчиви. Вярват, че светът може да се промени. Че те могат да променят света. Те са неколцина колеги и съмишленици от ИТ сектора. Точно преди шест години създават в Русе Startup Factory. Фабрика за нови бизнеси? Може и така да се преведе. Не се учудвайте, че тази публикация изобилства от линкове и препратки - все пак става дума за организация от дигиталното поколение.
Ентусиастите са Емилиян Енев, Вихрен Ганев, Мартин Панайотов, Ивайло Шолеков и Калоян Цветков. Това, което ги обединява, е готовността да подкрепят хората, желаещи да развиват своите дигитални умения и да започнат свой собствен бизнес.

Създателите на Startup FactoryПрез 2015 г. Startup Factory отваря в Русе първото споделено работно пространство извън София. Сградата на ул. „Цар Калоян“ е великолепно реставриран паметник на архитектурата със собствена история. Днес тук продължават да споделят работната си среда начинаещи колеги в предприемачеството. Те са и първите, които организират в Русе мащабните събития по програмиране – наричат се хакатони – в партньорство с Русенския университет. Сред най-успешните им мащабни инициативи е националната серия хакатони CODE4TECH – състезания по програмиране в големите градове на България.

 „За мен всичко започна като на шега преди две години“, споделя Теодора Енева, която днес движи делата на гражданската организация. „Преди това работих 15 години в частен бизнес, занимавах се с клиенти и стоки, с трансфери и потоци. Но открих новия си свят с летните курсове за ученици, които организирахме, и това ме вдъхнови да свържа моето професионално развитие със Startup Factory, обяснява Теодора Енева и продължава:

 „Стартъп означава да започнеш нещо от нулата и да го доведеш до успешен резултат. Да започнеш бизнес от нулата.“


Така определят и самата организация, която е започнала от нулата и се бори да промени средата в Русе и в България. Помага на хора, които също започват от нулата. Искат да променят нещо – да решат проблем, да създадат продукт.
 

Какви качества трябва да притежават хората с идеи, за да ги доведат до успешен живот? Теодора Енева се усмихва и прави лека пауза, преди да отговори: „Да имаш постоянство и търпение, но също така да имаш и смелост да направиш първите стъпки. Нужна е енергия, за да преодолееш съпротивата на средата, на хората около теб, които ти казват, че не може да стане, че няма как да стане… Трябват и малко инат, и много труд…“

Как да измерим въздействието върху местната общност, пък и не само, за тези шест години? Отговорът е на сайта на организацията – прецизен като електронен брояч в дигиталния свят:

 51 проведени обучения за изграждане на умения,

2028 участници в събития и обучения,

163 проекта, разработени в хакатони и курсове.

 И се увеличават…

Обучение на живо

Сайтът им е красив и приятелски настроен към потребителите. Така, както подобава на организация, която развива уменията на хората в дигитална среда. Изненадващо се оказва, че го поддържа доброволец – Ана, която е открила света на програмирането от първия си курс тук.

Българският фонд за жените подкрепя за втора поредна година техни проекти за развитие на дигитални умения за жени – дигитално предприемачество, програмиране и дизайн. Идеята се приема с голям интерес от страна на дами, които дотогава не са имали възможност да усвояват такива умения. Ана и днес поддържа сайта на Startup Factory. С радост разказват за още един успешен пример: Женя Димитрова завършва обучителната програма по предприемачество в много подходящ момент - началото на Ковид кризата в България. Курсът й дава увереност да основе собствена дигитална платформа за намиране и предлагане на услуги. Определя себе си като дигитален предприемач.


 Обучение по дигитални умения за жени

„Крачката към стартирането е по-лесна от всички предизвикателства, които предстоят след това. Лесно е да се започне нещо, но истинското постижение е да не се откажеш по пътя, когато се появят трудностите… Предприемачеството е избор и страст,“ разкрива своето кредо Женя Димитрова. Историята й може да се прочете тук.

 „Пандемията предизвика скок към онлайн пространството. Честно казано, помогна ни да се развиваме по-бързо".

 "В криза тъкмо предприемачеството в онлайн среда е възможност за развитие, без да ти влияят физическите ограничения. Хората по-бързо осъзнават необходимостта от дигитални умения“, обяснява Теодора Енева.

 Допреди Ковид кризата организацията е локализирана в Русе. От април миналата година всичките им курсове и обучения минават в онлайн среда. Това им помага да станат по-разпознаваеми, да предлагат помощ и подкрепа на хора от цяла България. В обученията по програмиране се включват дори българи, които живеят в чужбина, на които им е по-удобно да учат на роден език.

 Онлайн обучение
 

Днес основателите на Startup Factory развиват собствен бизнес, но продължават да помагат за развитието на предприемаческата среда в България.  Един от тях, Емилиян Енев, е основен лектор и ментор в обучителната програма по дигитално предприемачество. Той искрено вярва, че енергията на желанието е достатъчна, за да се променя и развива средата на бизнеса в Русе, в България, в света. Емилиян Eнев участва в създаването на Българската стартъп асоциация (BESCO) – неправителствена организация, създадена от предприемачи за предприемачи, която има претенциите да свързва стартъпи, инвеститори, правителство, институции и други заинтересовани страни, свързани с иновациите. Емилиян участва и в различни европейски работни групи и е искрено ангажиран с идеята за децентрализираните технологии и техния принос за промяната на света и на начина на работа на отделни структури и организации.

 Енергия – добре, а откъде се намират пари и средства за проекти? Според Теодора Енева ключът към всичко е постоянството – да търсиш, да откриваш, да убеждаваш... В началото работят много успешно с партньори като Русенския университет и общинската фондация „Русе – град на свободния дух“. Времената се променят, организацията укрепва, като резултат днес работят с различни национални и международни партньори за подкрепа като Фондация „Америка за България“ или споменатия вече Български фонд за жените. За състезанията по програмиране отзивчивост проявяват и ИТ компании и спонсори.

 „Много е трудно и винаги има какво още да се желае, но е факт, че се превръщаме в център за взаимна подкрепа по предприемачество. Част от участниците в курсовете и обученията се завръщат като доброволци и съмишленици. Помагат за осъществяване на мисията ни. Това е признак, че сме на прав път“, казва Теодора Енева.

 И още нещо – в Startup Factory много държат на обратната връзка и оценката, която им дават участниците в курсовете и обученията. За да бъдат непрекъснато „в час“ с изискванията на тези, на които помагат или предоставят услуги. В платформата „Твоето мнение.бг“ имат отлична оценка и десетки развълнувани позитивни отзиви. От „много благодаря“ до „вие сте вдъхновяващи“. И тъкмо тези оценки зареждат енергията за промяна.

 Какво предстои? На 3 април започва поредният онлайн курс по оптимизация на сайтовеSEO за начинаещи. Много търсена тема заради дигиталната експанзия и локално, и в глобален план. Обучението се очаква с интерес, а менторите нямат търпение да се срещнат със своите участници./ngobg.info

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави