Търсене на
контакти на фирми
 

Нови 200 млн. лв. дълг ще бъдат поети чрез емисия държавни ценни книжа

 Нови 200 млн. лв. дълг ще бъдат поети чрез емисия държавни ценни книжа

Днес Българската народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажба на лихвоносни съкровищни облигации със срочност десет години и шест месеца (3 833-дневни) от отворен тип с фиксиран лихвен процент. Номиналната стойност на предложеното количество е 200 млн. лева. Това е част от първата емисия, която Министерството на финансите пусна през февруари и тогава набра 300 милиона лева от нея като дългово финансиране. И сега лихвеният процент е фиксиран на 0,10%.

По решение на Министерството на финансите първичните дилъри могат да участват в аукциона и с несъстезателни поръчки от свое име, но за сметка на свои клиенти, които не са банки или инвестиционни посредници, включително и такива, установени в друга държава членка или в трета страна. Съотношението на ДЦК, предлагани със състезателни и несъстезателни поръчки, е 50 към 50 от общото предложено количество. Министерството на финансите си запазва правото да отхвърля всички, респективно да одобрява определени поръчки, както и да одобрява количество, различно от предварително обявеното.

Това ще бъде третият аукцион от началото на годината, като при първите два най-голяма активност имаше от страна на банките.

Държавните ценни книжа се считат за много сигурен инструмент, като през февруари най-голям интерес към него проявиха банките. Тогава бяха осъществени покупки за 300 милиона лева, колкото бе и обявеният обем от финансовото министерство. Седмица по-късно бе постигната отрицателна доходност в емисия с по-кратка срочност, а обемът на новопоетия дълг достигна кумулативно половин милиард лева. Ето защо, ако и при настоящата емисия бъдат одобрени точно толкова поръчки, колкото е първоначалният обем, новият дълг за годината ще достигне 700 милиона лева.

През 2020 г. на вътрешния пазар бяха пласирани ДЦК с обща номинална стойност от 1,2 млрд. лева.

В края на миналата година дългът на подсектор "Централно управление" възлиза на 28,968 млрд. лева. Вътрешните задължения са 5,990 млрд. лева, а външните - 22,977 млрд. лева. Съотношението на дълга към брутния вътрешен продукт (БВП) възлиза на 24,3%.

По закон новият държавен дълг в края н агодината може да бъде 4,5 млрд. лева./dir.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави