Справочник с практическа информация как общините могат да планират по-ефективно добива и потреблението на енергия на своята територия, да развиват партньорства, да подобрят комуникацията и капацитета си, беше представен онлайн от евродепутата Ева Майдел пред представители на местната власт от Южна България и с участието на министъра на енергетиката Теменужка Петкова на форума "Енергийна Ефективност на Регионите 2021".

Това е второто представяне на справочника, първото беше на 19 февруари пред представители на местната власт от Централна Северна и Северозападна България.

Изданието е изготвено с експертната помощ на екип от Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект". "Ние искаме да помогнем на гражданите да бъдат по-щастливи в своя град. Това може да стане само с ясна визия и приоритети", каза Майдел при представянето на справочника и подчерта, че най-успешни са проектите, които се случват на местно ниво. Евродепутатът изрази мнение, че трябва да се намали зависимостта от изкопаеми горива на ниво ЕС.

Майдел каза, че справочникът ще бъде полезен за разгръщане на визия и стратегия на регионите. Според нея, взаимодействието между централната власт и регионите е на добро ниво и то трябва да се мултиплицира. Това означава общините да се свързват с общини от други държави и да черпят опит от тях.

Обменът включва както ресурси в сферата на климата и околната среда, но и важни връзки и контакти, с които след това една община може да реши да участва директно в проекти. Според нея има множество възможности за възползване на ресурси на европейско ниво.

Пред участниците в онлайн форума министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че изпълнението на мерки за енергийна ефективност безспорно е един инструментите, който ще позволи на общините да осъществят прехода към нисковъглеродна икономика към 2050 година. Петкова изрази увереност, че справочникът ще е от полза за общините в реализацията на общоевропейския приоритет за намаляване на консумацията на енергия. "Енергийната ефективност е и една от дългосрочните мерки, които сме заложи за борба с енергийната бедност", каза Петкова.

Тя припомни заложените в Плана за възстановяване и устойчивост мерки за енергийна ефективност в сгради в три направления - за жилищни сгради са предвидени 1.427 млрд. лв.; за сгради държавна и общинска собственост - 354 млн. лв.; и за промишлени сгради - 282 млн. лв. За втория програмен период Министерството на енергетиката е било успешен администратор на Норвежката програма, по която се финансират проекти за енергийна ефективност в общините. "Интересът бе голям - 107 общини подадоха заявления, от които 20 бяха класирани в процедурата за рехабилитация и модернизация на улично осветление, финансирана по линия на програмата "Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност" на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2020 г. Предвидили сме за останалите общини възможност за реализация на подобни проекти по Плана за възстановяване и устойчивост, като е заделен ресурс от 352 мн. лв.", обясни Петкова.

Евродепутът Майдел подчерта, че справочникът ще бъде полезен за разгръщане на визия и стратегия на регионите. Според нея, взаимодействието между централната власт и регионите е на добро ниво и то трябва да се мултиплицира. Това означава общините да се свързват с общини от други държави и да черпят опит от тях.

Обменът включва както ресурси в сферата на климата и околната среда, но и важни връзки и контакти, с които след това една община може да реши да участва директно в проекти. По думите на Майдел, има множество възможности общините да се възползват от ресурси на европейско ниво.

Над 180 сгради са санирани в Бургас, изцяло подменен е автобусният парк на общината, разраства се и системата за наем на велосипед в града, каза по време на онлайн форума кметът Димитър Николов.

Градоначалникът на Стара Загора Живко Тодоров припомни, че в града се изпълняват редица мерки за енергийна ефективност, като почти е завършена и подмяната на уличното осветление. Той разказа и за плана в града да се построи втора индустриална зона с писта за кацане на самолети. Тя ще се намира на мястото на бившето летище Стара Загора. Към новата зона ще бъде изградена и необходимата инфраструктура, така че да е максимално удобна за всеки инвеститор./dir.bg