Търсене на
контакти на фирми
 

Дигиталното земеделие ще ни издърпа напред след кризата

Дигиталното земеделие ще ни издърпа напред след кризата

Цяла Европа залага на възможностите, които дават дигиталните технологии за прецизиране на дейностите в земеделието и за повишаване на конкурентоспособността на стопанствата и преработвателната индустрия. В условията на COVID-19 дигиталните технологии придобиха още по-голямо значение и бяха включени в плана на правителството за справяне с кризата. Като част от Националния план за възстановяване и устойчивост, екипът на министър Десислава Танева представи проект за развитие на дигиталното земеделие (Е-земеделие), който предвижда изграждане на цялостна Електронна информационна система в земеделието (ЕИСЗ). Крайната цел е да бъдат въведени електронни услуги за улеснение на бизнеса и за повишаване неговата конкурентоспособност.

Достъп до знания и консултации

Системата ще дава възможност за автоматизиран обмен на данни между администрацията и земеделските стопани. През отделен модул, посветен на онлайн обучение и консултации, потребителите ще имат достъп до съвременна информация под формата на статии, документи, видеоматериали и новини. Ще има бърза връзка с представители на научните среди и on line консултации за бързо разрешаване на възникващи проблеми. Ще има възможност за участие в уебинари и обучения по важни за фермерите теми.

Модул за Растителна защита

В системата ще има модул за употребата на препарати за растителна защита и торове, с цел ограничаване и планирано намаляване на употребените количества в земеделската дейност за опазване здравето на хора и животни и защита на околната среда.

Ще може да се прави автоматична оценка и категоризация на даден животновъден обект чрез заложени специфични референтни прагове на употреба на антимикробни средства, включително и за критично важни за лечение на заболявания при хората антимикробни класове – полимиксини, цефалоспорини и флуорохинолони, при различни категории и видове продуктивни животни.

Ще може да се издават електронни рецепти и да се получават справки за количествата употребени антимикробни продукти, разпределени по видове животни, активна субстанция и т. н. Данни ще се въвеждат от регистрираните ветеринарни лекари за предписаните (употребени) количества ветеринарно-медицински препарати и медикаментозни фуражи (електронни рецепти), чрез които да се извършва продажба на тези продукти от търговци на едро и дребно на собственици на животни. Вписването на резултатите от направените антибиотикограми ще допринесе за употребата на подходящите антимикробни средства и за подобряване на здравния статус на животните.

Помощ срещу нерегламентирана търговия

Вносът, производството, търговията и съхранението на по-широк кръг ветеринарно-медицински препарати и медикаментозни фуражи, както и тяхното приложение върху животните ще могат да се проследяват онлайн. Информационно-аналитичният модул ще обменя данни с Единния регистър на ветеринарномедицинските продукти, както и с други системи, като например Интегрираната информационна система (ВетИС) на Българската агенция по безопасност на храните. Така България ще изпълни своето задължение като държава членка на ЕС за събиране на данни за употребата на антимикробни средства.

QR код на храните

С помощта на QR код всеки потребител ще може да проследи дали един продукт е произведен при разумна употреба на пестициди, торове и ветеринарно-медицински препарати. Това ще стане през модула „От Фермата до трапезата“, където ще се събират и съхраняват данни от производители, вносители, дистрибутори, търговци на едро и дребно, ще се проследява движението по логистичната верига и ще се предоставя коректна и проверена информация на всички участници в нея. Това ще позволи идентифицирането на определена партида от продукти и използваните при производството им суровини, след което партидата и всяка отделна част от нея може да бъда проследена по време на производство и/или дистрибуция, до прекия потребител.

Как ще работи системата

Системата предвижда инсталация на 600 приемо-предавателни станции с обхват до 200 км2 и възможен брой на отделните сензори към всяка станция до 1000. По този начин ще се осигури наличието на базова метеорологична информация на всеки 10 ха обработваема площ. Данните от сензорите ще бъдат съхранявани в самостоятелна платформа и ще бъдат достъпни чрез използване на приложни програмни интерфейси (API). Мрежата за комуникация ще бъде използвана и за активно проследяване на местонахождението на животни, маркирани с умни ушни марки.

Същата платформа ще бъде интегрирана с проекта за възстановяване на хидромелиорациите чрез включване на информация от станции за мониторинг на водни обекти, които ще бъдат инсталирани. Така, според авторите на стратегията, ще се осигури автономно и регулярно измерване и предаване в реално време на основни индикатори, свързани със състоянието на водните обекти в комбинация с основните параметри на околната среда./agrozona.bg

 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави