Търсене на
контакти на фирми
 

Евродепутатите гласуваха за реформа в ОСП, вижте какво решиха

Евродепутатите гласуваха за реформа в ОСП, вижте какво решиха

След вчерашните продължителни дебати и среднощното гласуване на евродепутатите, в ранните часове на днешния ден станаха ясни промените в реформата на Общата селскостопанска политика, които те са одобрили. За какво гласуваха в Европейския парламент, обобщиха от Комисията по земеделие на ЕП.

  • Дефиниране на 9 задължителни GAEC ( добри земеделски и екологични условия), с две повече отколкото в настоящата ОСП, които земеделските стопани трябва да спазват, за да получат директни плащания.
  • Страните-членки да насърчат своите фермери да заделят 10% от земята си за характеристики на ландшафта в полза на биоразнообразието.
  • Поне 6% от пакета на директните плащания на всяка страна членка да се заделят за подкрепа на малките и средни стопанства.
  • 35% от бюджета на Програмите за развитие на селските райони да се заделят за мерките за околна среда и климат и поне 30% от бюджета на директните плащания да се заделят за еко схемите.
  • Във всяка страна членка да се предоставят консултантски услуги за земеделските стопани. Поне 30% от финансирането на консултантските услуги да бъде използвано в помощ на фермерите, за да се справят с климатичните промени и защита на биоразнообразието.
  • Възможност за прехвърляне на до 12% от националния пакет за директни плащания към бюджета на Програмите за развитие на селските райони. Прехвърлените средства трябва да се използват за интервенциите свързани с околна среда и климат.
  • Възможност за прехвърляне на максимум 5% от бюджета на ПРСР към националния пакет за директни плащания (максимум 12% за страните членки с плащане на ха под средното плащане за ЕС). Прехвърлените средства трябва да финансират еко схемите.
  • Да се увеличат санкциите от 5% на 10% от техните права на плащане за тези стопани, които повторно не спазват изискванията на ЕС, например тези за околна среда и хуманно отношение към животните.
  • На ниво ЕС да се създаде ad hoc механизъм за жалби на земеделски стопани и бенефициери по ПРСР, които не са третирани справедливо по отношение на субсидиите и ако съответните национални власти не са процедирали по техните жалби.

Финалното гласуване в пленарна зала ще бъде по-късно тази седмица. Междувременно в Люксембург земеделските министри също имаха дълго и тежко двудневно заседание, но и те приключиха срещата си решение за приемане на Общ подход за новата ОСП./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави