Търсене на
контакти на фирми
 

Вместо да теглим кредити, продаваме земя

Вместо да теглим кредити, продаваме земя

Все повече хора с малки ниви, разпръснати една от друга, решават да ги продадат, вместо да теглят кредит, за да си осигурят пари за покриване на спешни разходи или за инвестиции в нови бизнеси. За собствениците продажбата на малък парцел в неатрактивен регион, за който са получавали несигурна рента през годините, се оказа по-атрактивен вариант за осигуряване на финансови средства, отколкото тегленето на кредит от банка или фирма за бързи кредити. Това сочат данни на компанията за купуване и наемане на земя „Агрион”. Освен че сделката се реализира бързо, реално собственикът не се ангажира с плащането на лихва, не се начисляват и други такси и комисионни, характерни за традиционното кредитиране. Освен това няма ограничения, свързани с целта на получените средства, както е при кредита и документалното доказване на доходите на кредитоискателя.

Според пазарните данни преобладават именно сделките за малки парцели – до 10-15 дка. Спечелените средства най-често се използват за лечение при по-възрастните собственици или за заминаване в чужбина, покриване на стари дългове и покупката на друг недвижим имот. Друга причина за продажбата на земя вместо тегленето на кредит е желанието за първоначални инвестиции в други бизнеси или за осигуряване на оборотни средства, сочат данните на „Агрион”. 

Голяма част от собствениците не знаят дали и кой им обработва земята или са ги поверили на роднини, които живеят в близост до имота. Проблемите с изплащането на рентата е един от основните мотиви за продажба, особено когато става дума за малки парцели или за такива с много наследници. 

„Нашите клиенти попадат на некоректни арендатори, наплашени са от псевдопосредници, а малките неокрупнени имоти носят все по-ниска доходност. Така най-логичният вариант е да продадат сега”, коментираха експертите. Оказва се, че не са малко случаите, в които няма подписан договор, а само устна договорка с арендатора за стопанисването на имота, а често рентата се плаща в произведена продукция или с голямо закъснение. Това също обезкуражава собствениците да управляват активно земята, посочиха от “Агрион”. Компанията се занимава и с арендуване на земя като предлага авансово изплащане на рентата за година напред./БЛИЦ

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави