Търсене на
контакти на фирми
 

На 1-ви септември започва преброяването на земеделските стопанства

На 1-ви септември започва преброяването на земеделските стопанства

Преброяването на земеделските стопани у нас през тази година ще започне на 1-ви септември и ще приключи на 18-ти декември 2020 г.  До 18-ти септември 2020 г. се предвижда преброяването да се извършва онлайн чрез предоставяне на данни от земеделския стопанин с помощта на уеб-базирано приложение и попълване на електронен въпросник. В оставащия период данните ще бъдат събирани от анкетьори чрез интервю със стопанина или управителя на стопанството и попълване на въпросник на хартиен носител или чрез онлайн въвеждане с помощта на преносимо електронно устройство, съобщиха от ОДЗ Търговище.

Преброяването на земеделските стопанства е най-голямото статистическо изследване в селското стопанство, което се провежда на всеки 10 години по препоръка на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO) във всички страни- членки на Европейския съюз. Провеждането му е ангажимент на Министерството на земеделието, храните и горите и областните и общинските му структури и ще бъде проведено по предварително изготвени със съдействието на местната власт списъци.

С провеждането на преброяването в България ще се получи обобщена и изчерпателна информация за броя, типа и размера на земеделските стопанства, за юридическия статут, за използването на земеделската земя, за отглежданите селскостопански животни, за работната сила и други доходоносни дейности на стопанството, за биологичното земеделие, за сградите за животни и управление на оборския тор и други характеристики.

Събират се важни данни за развитието на Общата селскостопанска политика

Наличието на статистически данни е важно за определяне развитието на Общата селскостопанската политика на Общността и ще определи насоките за развитие и на българското земеделие и превръщането му в модерно европейско земеделие. Качествената статистическа информация дава възможност за адекватно планиране, разработване, прилагане и мониторинг на националните политики и политиките на ЕС. В тази връзка приносът на всяко стопанство е много важен.

Съгласно Закона за преброяване на земеделските стопанства в Република България през 2020 г. участието на земеделските стопанства, които отговарят поне на един от критериите, посочени в приложение № 2 към чл. 5, е задължително.

Събраните индивидуални данни са поверителни и ще бъдат обработвани и използвани само за статистически цели и публикувани в обобщен вид./agrozona.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави