Търсене на
контакти на фирми
 

Окончателно: Студеният резерв - само от държавната ТЕЦ "Марица-изток 2"

 Окончателно: Студеният резерв - само от държавната ТЕЦ

Депутатите приеха промените за студения резерв. Търговете за него се спират. Промените бяха заложени в преходни и заключителни разпоредби на Закона за местното самоуправление и местната администрация, с които се измени Законът за енергетиката. На второ четене "за" предложението гласуваха 105 народни представители, "против" - 12, без "въздържали се".

Студеният резерв ще се възлага въз основа на доклад на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), само при необходимост и то само на държавната ТЕЦ "Марица-изток 2". 

Вносители на поправките са председателят на енергийната комисия към парламента Валентин Николов и група депутати. Промените получиха подкрепата и на левицата.

Текстовете регламентират в срок до 30 юли 2020 г. включително операторът на електропреносната мрежа да представя на министъра на енергетиката доклад за степента на адекватност на електроенергийната система за периода 1 август 2020 - 1 юли 2021 г.

Съгласно приетото предложение министърът на енергетиката въз основа на доклада налага предоставянето на студен резерв със заповед за периода от 1 август 2020 до пълната либерализация на пазара на електрическа енергия на едро, но не по-късно от 1 юли 2021 г.

За периода от 1 август 2020 до пълната либерализация на пазара на ел. енергия операторът сключва сделки за студен резерв в съответствие със заповедта на министъра на енергетиката.

 

Законодателната инициатива идва след като управляващите решиха студен резерв да се ползва само от държавната ТЕЦ "Марица Изток II". Решението беше обсъдено между коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" след обществено напрежение и съмнения за злоупотреби в ТЕЦ "Варна".

Сделките за студения резерв ще се се сключват от ЕСО според заповедта на енергийния министър. Цената на резерва е регулирана от КЕВР./dir.bg

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави