Европейската комисия прие допълнителен пакет от извънредни мерки в подкрепа на лозаро-винарския сектор след кризата с коронавируса и последиците от нея за сектора, съобщават от институцията.Секторът е сред най-силно засегнатите поради бързите промени в търсенето и затварянето на ресторанти и барове в ЕС, което не бе компенсирано от консумация в домашни условия. Сред тези нови мерки са временното разрешение операторите да организират самостоятелно пазарни мерки, увеличаването на участието на Европейския съюз в националните програми за подпомагане на лозаро-винарския сектор и въвеждането на авансови плащания за дестилация и съхранение в период на криза.
Европейският комисар по въпросите на селското стопанство и развитието на селските райони Януш Войчеховски заяви: „Лозаро-винарският сектор е сред секторите, които са най-силно засегнати от кризата, предизвикана от коронавируса и свързаните с нея ограничителни мерки, предприети в целия ЕС. Първият пакет от специфични за пазара мерки, приет от Комисията, вече оказа значителна подкрепа. Въпреки това несигурността, свързана с мащаба на кризата на равнището на ЕС и на световно равнище, и внимателното наблюдение на пазара ни накара да предложим нов пакет от мерки за лозаро-винарския сектор. Уверен съм, че тези мерки ще дадат в кратки срокове конкретни резултати за лозаро-винарския сектор на ЕС и скоро ще осигурят стабилност.“
Извънредните мерки включват:
Освен мерките в подкрепа на лозаро-винарския сектор, секторът на плодовете и зеленчуците също ще се възползва от увеличаване на участието на ЕС (от 50 % на 70 %) в програмите, управлявани от организации на производители. Това ще осигури по-голяма гъвкавост на организациите на производители при изпълнението на техните програми.
Тези мерки допълват приетия неотдавна пакет от мерки в подкрепа на лозаро-винарския сектор, който осигури гъвкав подход при изпълнението на програмите за подпомагане на пазара. Това включваше например по-гъвкави инструменти за контрол на производствения потенциал, т. нар. инструмент за събиране на реколтата на зелено, както и възможността за включване на временни нови мерки, като откриването на дестилация на вино в случай на криза или помощ за съхранение на вино в период на криза./agrozona.bg