Търсене на
контакти на фирми
 

Обсъждат бюджет 2016, бюджета на ДОО и НЗОК на тристранен съвет

Обсъждат бюджет 2016, бюджета на ДОО и НЗОК на тристранен съвет

Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се събира в четвъртък, за да бъдат обсъдени три проекта на закони – за държавния бюджет за 2016 г., за бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2016 г. и за бюджета на Националната здравноосигурителна каза за 2016 г. Ще бъде обсъден и проект на постановление на Министерския съвет за определяне на нов размер на минималната работна заплата за страната през следващата година.

На заседанието на Тристранката от Българската стопанска камара /БСК/ ще искат да се разгледа предложението за данък „вредните храни“. БСК настоява в заседанието да се включат и представители на браншовите организации от хранително-питейната промишленост, както и други заинтересовани страни. БСК смята, че предлаганият данък ще увеличи разходите за храна на най-ниско доходните групи, тъй като в резултат от скока на цените на т. нар. „вредни храни“, закономерно ще поскъпнат и останалите хранителни продукти. От своя страна, това ще доведе до неефективна верижна индексация на социалните плащания и пенсии, увеличен дефицит на бюджета, по-високи нива на бедност, ръст на сивата икономика и фирмени фалити.

БСК напомня, че вдигането на данъците и акцизите без реформи в администрацията, публичните разходи и регулациите, ще предизвика съпротивата на легалния бизнес. В тази връзка предлаганите промени ще обслужат огромния финансов и лобистки ресурс, извличан от непрозрачните публични финанси, обществените поръчки и законодателството, което обслужва отделни интереси. 

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави