Търсене на
контакти на фирми
 

Данък уикенд за коли и хотели

Данък уикенд за коли и хотели

Финансовият министър Владислав Горанов смекчи предложението си да обложи с 20% ДДС всички фирмени активи, които се ползват и за лични нужди извън работно време. На заседание на тристранката той обяви, че данъкът уикенд ще се дължи само за недвижими имоти и автомобили на стойност над 35 000 лв. Възможно е прагът да се завиши и на 50 000 лв.Първоначалното предложение бе да се ограничи ползването на данъчен кредит за всякакви фирмени активи на стойност над 700 лв., които се използват освен за икономическа дейност и за лични нужди. "Недопустимо е използването на активи за лични цели и в същото време ползването на 100% данъчен кредит", заяви финансовият министър. По данни на вносителите на автомобили 95% от новите коли у нас са собственост на фирми и по този начин се избягват десетки милиони приходи в бюджета. 

До следващата сряда финансовото министерство ще е готово с модела на облагане с ДДС на активите със смесено използване. "Вероятно ще приемем модела на някои европейски държави за частично ползване на данъчен кредит", съобщи пред журналисти Горанов. Това ще стане, като законово се фиксира процент, за който се казва, че не се признава данъчен кредит. В някои държави този процент за автомобилите, ползвани едновременно за фирмени и лични нужди, е 50%, но аз смятам да предложа доста по-нисък процент, каза Горанов. Той призна, че засега няма решение каква част от недвижимите имоти ще се облагат с ДДС. 

По време на тристранката обаче Людмила Петкова, шеф на данъчна политика във финансовото министерство, обясни, че идеята е всяка фирма сама да определя какъв процент от километража на фирмените автомобили се използват за лични нужди и само върху този дял да не се възстановява ДДС. За недвижимите имоти тя даде пример с хотел - ако се ползват две или три стаи за лични нужди от собственика, методиката е да се изчисли площта на тези стаи спрямо общата площ на хотела и само върху нея да се плаща данък. Ще търсим най-лесното за прилагане решение, заяви Горанов.

Финансовият министър за пореден път заяви, че се е отказал от идеята общините да облагат допълнително доходите на гражданите с 2%. Начинът, по който се проведе дебатът, и масовото становище, че не се приема като мярка, и това ме въздържа да правя такова предложение към правителството, каза Горанов. Той заяви също така, че е склонен да преразгледа предложението си за намаление на размера на кешовите плащания в България. В момента прагът, над който не се позволява плащане в брой, а само по банков път, е 15 хил. лева, като предложението на финансовото министерство е той да падне до 5 хил. лв. Работодателските организации предлагат по-плавна стъпка - 10 000 лв., за да няма затруднения в определени сектори и населени места, където няма банкомати и ПОС терминали. "Очаквам да чуя примери от практиката, които да ме убедят, че ще има затруднения за бизнеса и тогава ще дам окончателно предложение", заяви Горанов. /БЛИЦ

 

Прибави коментар

   
Име * :
Град :
Коментар * :
 
Прибави