Търсене на
контакти на фирми
 

Ето ги 10-те най-сериозни пречки пред чуждите инвеститори у нас

Ето ги 10-те най-сериозни пречки пред чуждите инвеститори у нас

Министерският съвет прие анализ на пречките за нарастването на инвестициите и списък с основните проблемни области пред инвеститорите в България. Анализът е изготвен в контекста на инициативата на Европейската комисия „Инвестиционен план за Европа”, съобщи пресслужбата на кабинета.В анализа са дефинирани 10 проблемни области, пише "Монитор". Те са присъединяване на обектите към мрежите на техническата инфраструктура (електричество, газ, вода), в т.ч. срокове, брой процедури и разходи. Друга пречка са процедурите и времето за получаване на разрешителните за строителство. Бавното предоставяне на услуги от централните и местните власти, несъгласуваност на административните процедури и честите промени на законите също са проблем пред чуждите фирми.

Наред с тях решението за влагане на капитали се спира още от липсата на пътища или лошото им състояние, както и от липсата на кадри. Сред идентифицираните проблеми са и независимостта на съдебната система и корупция, а също ниската ефективност на правната рамка за разрешаване на спорове. Административните процедури във връзка с международния стокообмен и съпътстващи разходи при внос и износ заедно с необходимото време за плащане на данъци са сред десетте пречки.

За да бъдат преодолени пречките, ще бъдат създадени работни групи с определени от МС водещи ведомства. До края на януари 2016 г. работните групи трябва да предложат конкретни мерки.

България е на 12-о място по създадени работни места от преки чуждестранни инвестиции, показва проучване на “Ърнст енд Янг” сред 43 европейски страни за миналата година. /БЛИЦ 

 

Прибави коментар

   
Име * : 
Град :
Коментар * : 
 
Прибави